Iohannis: „România este unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO din Europa”

Iohannis: „România este unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO din Europa”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul dezbaterii organizată de Heritage Foundation la Washington, că România îşi face treaba ca partener de încredere al SUA și că a devenit „unul dintre cei mai de încredere aliați ai NATO din Europa”.

Şeful statului a amintit de alocarea, începând cu 2017, a 2%din PIB pentru domeniul apărării, precizând că scopul României este de a menţine această măsură pentru cel puţin zece ani.

Iohannis a afirmat că în cei 20 de ani, România s-a remarcat prin progrese şi a devenit „unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai NATO din Europa”, care asigură stabilitate în zonă.

„Am obţinut, pe parcursul acestor 20 de ani, rezultate tangibile şi progrese concrete prin care am dat substanţă Parteneriatului nostru Strategic. România este acum unul dintre cei mai de încredere aliaţi NATO din Europa, un partener activ şi angajat în eforturile de a asigura stabilitate, securitate şi prosperitate în regiune şi dincolo de aceasta”, a afirmat Preşedintele României.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, Klaus Iohannis a insistat asupra acestui aspect și luni, Preşedintele Klaus când a declarat, la Forumul Global al American Jewish Committee, că România, ca stat-membru al NATO şi al UE, va fi unul dintre cei mai puternici piloni transatlantici în UE.

Klaus Iohannis a subliniat şi importanţa unui dialog cu Rusia, dar „bazat pe descurajare”, în contextul anexării Crimeii şi agresiunilor din Ucraina. De asemenea, şeful statului a transmis că NATO trebuie să sprijine Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a asigura stabilitatea în Vecinătatea Estică.

„În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare. (...) NATO trebuie să continue să-şi sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia şi Moldova. Acest lucru este esenţial pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Vecinătatea Estică”, a afirmat Iohannis.

„Întâlnire foarte importantă”

„Peste două zile voi avea o întâlnire foarte importantă, cu preşedintele Trump, o întâlnire care, cu siguranţă, va marca un moment extrem de important în evoluţia relaţiilor dintre ţările noastre dar, cu siguranţă, voi avea ocazia să vorbesc şi despre cum putem să facem parteneriatul nostru mai profund, mai viu, mai util pentru ambele ţări. Acest parteneriat strategic despre care vorbesc împlineşte în acest an 20 de ani de existenţă, iată deci că vizita mea vine într-un moment destul de potrivit”, a precizat Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, „întrevederea celor doi înalţi oficiali va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis va aborda priorităţile de acţiune în cadrul relaţiei bilaterale şi va reconfirma angajamentul ferm al ţării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil şi de încredere al Statelor Unite”.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4-9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.