Întâlnirea între cei doi urmează să aibă loc miercuri și a fost generată de votul negativ al Comisiei JURI a Parlamentului European pentru candidata României la un loc în Comisia Europeană, Rovana Plumb.

Reamintim că, joia trecută, propunerea României pentru postul de comisar european, Rovana Plumb, a fost respinsă de Comisia Juridică a PE, cu 15 voturi împotrivă și 6 pentru.

Imediat după acest anunț, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar European.

Cum a reacționat Iohannis

„Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eșec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenței premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeana poți promova oameni în funcții de conducere pe baza recomandărilor de partid și a prieteniilor.

I-am transmis explicit prim-ministrului încă de la începutul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea României să nu o nominalizeze pe doamna Plumb, întrucât nu îndeplinește criteriile de integritate și profesionalism. Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare să fie respinsă în Parlamentul European și premierul avea obligația să îl evite. Iată că această atenționare din partea mea a fost confirmată de votul negativ de astăzi din Comisia juridică”, arăta un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Audierea în Comisia juridică a Parlamentului European este o procedură excepțională, care a fost folosită acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD. Îi solicit premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgență nominalizarea doamnei Plumb pentru funcția de comisar european.

PSD exportă incompetența peste granițele țării prin acțiuni politice repetate care afectează profund imaginea României. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja țării noastre, îi cer imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă de urgență o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar după acordul Președintelui României și cu avizul Parlamentului”, a mai spus șeful statului.

De ce a fost respinsă Rovana Plumb

Într-o scrisoare pentru președintele Parlamentului European David Sassoli, șefa comitetului pentru Afacerile Legale, JURI, Lucy Nethsingha a explicat motivele pentru care Rovana Plumb a fost respinsă.

„Potrivit Regulamentului 125 al Regulilor de Procedură din Articolul 2 al Anexei VII, la reuniunile din 19 septembrie, 25 septembrie și 26 septembrie 2019, Comitetul pentru Afaceri Legale a decis, pe baza documentelor prezentate, și anume declarația de interese, răspunsul la cererea de informații suplimentare din 24 septembrie 2019 și discuția avută cu doamna Rovana Plumb de Comitetul pentru Afacerile Legale pe 26 septembrie 2019, chestiunea conflictelor de interese reale sau potențiale în legătură cu portofoliul de Comisar al Transporturilor. (…)

Îngrijorările vin de la un împrumut primit de candidatul comisar de la o persoană fizică ce operează în sectorul turismului, precum și din aceea că pe baza informațiilor primite de comitet nu este limpede cum acest împrumut important va fi plătit înapoi într-un mod deschis și transparent. De aceea, Comitetul pentru Afacerile Legale consideră că în acest stadiu și până când conflictele de interese nu vor fi rezolvate există serioase îndoieli în legătură cu capacitatea candidatului comisar de a-și juca rolul în fruntea Transporturilor”, a scris Sassoli.

„Comitetul pentru Afacerile Legale e îngrijorat că problemele legate de plata înapoi a unui împrumut atât de important ar putea crea potențiale conflicte de interese și în legătură cu celelalte portofolii”, a mai spus David Sassoli.

Citește și: Președintele Parlamentului European spune că ori trec toți comisarii, ori pică toți