Șefa comitetului pentru Afacerile Legale, JURI, Lucy Nethsingha, i-a scris astăzi președintelui Parlamentului European David Sassoli, expunându-i motivele pentru care Rovana Plumb a fost respinsă, împreună cu candidatul maghiar László Trócsányi, transmite Radio Europa Liberă.

Reprezentanta PSD anunța, joi seara, într-un comunicat cu sigla partidului, că nu a primit nicio înștiințare oficială cu privire la respingerea sa de către Comisia JURI.

Dacă în cazul lui Trócsányi este vorba de acțiunile lui într-o firmă de avocatură de care nu s-a despărțit cu totul, ceea ce ar reprezenta un conflict de interese, în schimb scrisoarea despre Rovana Plumb, pe care Europa Liberă a putut-o consulta, spune:

Stimate domnule președinte,

Vă scriu în legătură cu examinarea declarației de interese și evaluarea potențialelor conflicte de interese ale comisarului desemnat pentru Transporturi Rovana Plumb.

Potrivit Regulamentului 125 al Regulilor de Procedură din Articolul 2 al Anexei VII, la reuniunile din 19 septembrie, 25 septembrie și 26 septembrie 2019, Comitetul pentru Afaceri Legale a decis, pe baza documentelor prezentate, și anume declarația de interese, răspunsul la cererea de informații suplimentare din 24 septembrie 2019 și discuția avută cu doamna Rovana Plumb de Comitetul pentru Afacerile Legale pe 26 septembrie 2019, chestiunea conflictelor de interese reale sau potențiale în legătură cu portofoliul de Comisar al Transporturilor.

În data de 26 septembrie 2019, Comitetul pentru Afacerile Legale a decis că este necesar să își adreseze îngrijorările președintelui Comisiei în legătură cu un potențial conflict de interese privind portofoliul Transporturilor.

Îngrijorările vin de la un împrumut primit de candidatul comisar de la o persoană fizică ce operează în sectorul turismului, precum și din aceea că pe baza informațiilor primite de comitet nu este limpede cum acest împrumut important va fi plătit înapoi într-un mod deschis și transparent. De aceea, Comitetul pentru Afacerile Legale consideră că în acest stadiu și până când conflictele de interese nu vor fi rezolvate există serioase îndoieli în legătură cu capacitatea candidatului comisar de a-și juca rolul în fruntea Transporturilor.

Comitetul pentru Afacerile Legale e îngrijorat că problemele legate de plata înapoi a unui împrumut atât de important ar putea crea potențiale conflicte de interese și în legătură cu celelalte portofolii.

V-am fi recunoscători dacă ați putea informa Președintele Comisiei în legătură cu aceste îngrijorări, ținând membrii Comitetului pentru Afaceri Legale informați în legătură cu măsurile pe care președintele Comisiei intenționează să le ia pentru a rezolva acest conflict de interese.

A dumneavoastră,

Lucy Nethsingha”