Iohannis, golful și Werner Keul. Ce se ascunde în spatele legăturilor dintre președinte şi patronul clubului de golf

Iohannis, golful și Werner Keul. Ce se ascunde în spatele legăturilor dintre președinte şi patronul clubului de golf Sursa foto: arhiva evz

După dezvelirea în mass-media că Iohannis juca golf la Pianu de Jos în ziua în care se comemorau 6 ani de la Colectiv, au apărut noi informații despre legătura dintre președinte şi această locaţie, mai precis cu președintele clubului.

Sâmbătă, 30 octombrie, s-au împlinit șase ani de la incendiul de la clubul Colectiv, în care 64 persoane au murit arși de vii. A fost pentru prima dată când președintele Klaus Iohannis nu s-a deplasat personal la locul tragediei. A preferat să trimită o coroană de flori prin consilierul de stat Cătălina Galer deoarece acesta a preferat să se relaxeze pe terenul de golf al prietenului şi partenerului de afaceri.

Președintele Klaus Iohannis este un fan declarat al golfului. A îndemnat românii să practice acest sport

Administratorul terenului de golf, Werner Keul are legături de afaceri cu președintele Iohannis. Potrivit mai multor surse, Keul este un apropiat al președintelui și om de afaceri din Sibiu. Acesta s-ar fi aflat sâmbătă la terenul de golf al clubului pe care îl conduce.

Legăturile dintre cei doi: În 2005 au avut o tranzacție imobiliară de 40.000 de euro. Președintele Klaus Iohannis are o veche relație de afaceri cu președintele clubului de golf. Potrivit surselor omul de afaceri Keul îi plătește chirie președintelui după ce și-a stabilit sediul firmei sale într-un imobil deținut de Iohannis.

E vorba despre imobilul deținut de președintele României în Sibiu, pe strada Someșului nr. 13, una dintre cele șase proprietăți imobiliare ale șefului statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit g4media, aici își are sediul firma WK Group SRL, al cărei unic acționar și administrator este Werner Keul. Informația a fost publicată și de ziarul sibian Turnului Sfatului, dar și de Jurnalul Național.

Pe Keul l-a lăudat public președintele Iohannis cu ocazia celebrei vizite la clubul de golf, când i-a îndemnat pe români să practice acest sport pe care l-a calificat drept ”deloc exclusivist”.

”Vreau să îl felicit pe președintele Clubului de Golf «Paul Tomiță» pentru calitatea deosebită a acestei baze sportive. Faceți o treabă foarte bună, domnule Werner Keul, și sunt convins că veți continua cu aceeași pasiune!”, declara Klaus Iohannis în 18 septembrie 2018.

În declarațiile de avere ale șefului statului nu apare chiria defalcată pe fiecare imobil închiriat.

Veniturile din închirierea imobilelor sunt în acest an la suma de 28.799 lei. Afacere cu un teren agricol în 2005. Legătura dintre cei doi este însă mult mai veche. e atunci primar al Sibiului, și-a dublat la acel moment averea în bani după ce i-a vândut în 2005 un teren agricol lui Keul cu 40.000 de euro.

Iar inaugurarea de către președintele Klaus Iohannis a unui resort de golf  lângă Alba Iulia are legătură cu implicarea unui apropiat al său, Werner Keul, în afacere.

Ioan Popa, proprietarul grupului Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre de pe plan local, a realizat la 7 km de municipiul Alba Iulia, în localitatea Teleac, comuna Ciugud, cel mai mare teren de golf din ţară, cu o suprafaţă totală de 56 de hectare, scria atunci gazetadecluj.

Informația privind tranzacția a apărut în declarația de avere a lui Iohannis, în care acesta a scris că terenul de 0,5 hectare a fost vândut în octombrie 2005 cu suma de 8 euro pe metru pătrat către firma WK SRL, controlată de Werner Keul.

Mai mult, sursele spun că între Iohannis și Keul era o relație extrem de apropiată, iar investitorii interesați de relații de afaceri cu Primăria Sibiu primeau de la functionarii locali, la cerere, numărul de telefon al lui Werner Keul, deși acesta nu avea nici o funcție în administrația locală.

Werner Keul a fost și managerul clubului de fotbal FC Sibiu

Influența lui Keul în administrația sibiană continuă și acum. El a finalizat în acest an construcția unui nou bloc de birouri în Sibiu, dar nu a realizat și parcarea subterană pe care și-a asumat-o prin autorizația de construcție, iar între timp a și vândut clădirea, anunță Turnul Sfatului. Nu a mai fost construită nici parcarea pentru biciclete și autoturisme electrice, promisă prin același PUD asumat în fața orașului. La fel, nu a mai fost amenajată nici platforma de gunoi pentru depozitare selectivă, prevăzută în același PUD. Primăria Sibiu nu a luat însă nici o măsură față de compania care a ridicat complexul imobiliar.

Werner Keul este cetatean german, născut în comuna sibiană Slimnic, în 1957, și emigrat între timp în Germania. Mai multe date despre aceste legături dubioase puteţi citi pe gazetadecluj.