Iohannis cere dreptate pentru morţii de la Revoluţie: „Justiţia să-şi facă datoria!”
- Daniel Teodoreanu
- 22 decembrie 2020, 14:19
Cu ocazia Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care a cerut, printre altele, dreptate pentru morţii şi răniţii de la Revoluţie.
Şeful statului a subliniat că Justiţia trebuie să-şi facă datoria în cazul celor vinovaţi de represiunea sângeroasă din Decembrie 1989. El a explicat că durerea „incomensurabilă” a celor care au pierdut persoane dragi la Revoluţie a fost dublată de „infama” incapacitate a statului de a face dreptate.
Liderul de la Palatul Cotroceni consideră că românii care „au aşezat piatra de temelie a României democratice de astăzi” merită cu prisosinţă să-i vadă pe cei vinovaţi că plătesc în justiţie pentru sângele nevinovaţilor căzuţi în Decembrie 1989. „Ei au transformat revolta, durerea şi teroarea, acumulate în decenii de tiranie, în forţa motrice a Revoluţiei anticomuniste”, a punctat Iohannis.
La 29 mai 2014, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) dezvăluia că în urma unor cercetări s-a ajuns la concluzia că în evenimentele din Decembrie 1989 au murit 1.166 de persoane. Sursa citată nota că în intervalul 17-22 Decembrie 1989 s-au înregistrat 271 de martiri, iar între 22-25 decembrie - 715. După 25 decembrie au fost înregistrate 113 victime, iar fără dată exactă au fost înregistrate alte 67.
„Românii s-au aşezat în faţa tancurilor.”
Preşedintele României s-a referit şi la ziua de 17 decembrie, unul dintre cele mai sângeroase momente la Revoluţia, în care românii s-au aşezat în faţa tancurilor când efectivele Armatei și ale Ministerului de Interne au deschis focul la Timișoara, asupra demonstranților.
La acea vreme, Eroii Timișoarei au stat în fața tancurilor și apoi a baionetelor trupelor de la Armată și Ministerul de Interne, în care era inclusă și Securitatea. 5 zile mai târziu, în noaptea de 22 decembrie 1989, jurnalistul francez Jean-Louis Calderon se afla în Piața Palatului, în spatele unui tanc ce servea ca adăpost în schimburile de focuri.
Jurnalistul se adăpostise în spatele tancului alături de mai mulţi tineri, dar niciunul dintre ei nu se gândea că avea să fie călcat mai târziu de şenilele aceluiaşi tanc… S-a întâmplat când dinspre Comitetul Central a apărut brusc un ARO asupra căruia cei care manevrau tancul au tras, crezând că este plin cu teroriști.
Maşina de teren a intrat brusc în tanc, iar tancul a trecut cu șenilele peste mai mulți tineri când s-a mişcat în spate. Printre care se afla și Calderon, care a fost strivit şi a decedat pe loc. În memoria jurnalistului francez, o stradă din București și un liceu din Timișoara îi poartă numele.
„Prin jertfa de sânge din Decembrie 1989, au pus capăt unui regim ilegitim şi criminal, iar curajul şi determinarea semenilor noştri ne-au redat nouă libertatea şi demnitatea. Nimeni, niciodată, nu trebuie să uite că, pentru idealurile lor, românii s-au aşezat în faţa tancurilor”, a spus Iohannis în deschiderea mesajului său.
„45 de ani de crime împotriva românilor.”
„Şi de atunci, pentru totdeauna, 22 Decembrie este Ziua Victoriei Revoluţiei Române, pe care toate generaţiile trebuie să o păstreze vie în memorie şi să o onoreze cum se cuvine. Însă, pentru libertate şi democraţie, a fost plătit, în acele ceasuri de durere şi revoltă, cel mai scump preţ.
45 de ani de crime şi cruzimi împotriva românilor, ani care au rupt legătura firească cu familia democraţiilor europene, s-au sfârşit printr-un alt şir de abuzuri. Gloanţele şi barbarismul autorităţilor vremii au curmat vieţi şi au distrus destine”, a mai spus şeful statului.
Iohannis a vorbit şi despre povara pe care o poartă nu doar eroii care au supravieţuit acelor zile, ci şi urmaşii lor, care poartă „răni adânci” în suflete: „Astăzi, în calitate de preşedinte al României, mă înclin în faţa sacrificiului suprem din Decembrie 1989, onorând memoria victimelor prin apărarea fermă a valorilor şi principiilor democratice.
Respectul şi recunoştinţa se îndreaptă nu doar către eroii acelor zile, ci şi către urmaşii lor, care poartă în suflete răni adânci. Durerea incomensurabilă a pierderii persoanelor dragi a fost dublată, în toţi aceşti ani care au trecut de la Revoluţie, de infama incapacitate a statului de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi pentru represiunea sângeroasă. Sănătatea unei societăţi depinde, într-o foarte mare măsură, de modul în care lecţiile trecutului sunt învăţate şi asumate.”
„Justiţia trebuie să-şi facă datoria.”
Liderul de la Palatul Cotroceni i-a asigurat pe români că în ceea ce-l priveşte, va face tot ceea este posibil pentru a scoate adevărul la suprafaţă şi a genera pedepsirea celor vinovaţi pentru crimele de la Revoluţie. De asemenea, Iohannis a transmis un mesaj clar celor care se ocupă de Dosarul Revoluţiei.
„Tocmai de aceea, nu voi înceta să lupt pentru redarea adevărului şi înfăptuirea dreptăţii pe care o aşteptăm de prea mulţi ani. Justiţia trebuie să-şi facă datoria! Orice întârziere va transforma această ruşinoasă restanţă într-un grav atentat la adresa democraţiei noastre.
Dincolo de neîmplinirile noastre postdecembriste, Revoluţia Română va continua să inspire convingeri, să anime generaţii. Eroii din Decembrie 1989 au aspirat la o Românie democratică, deplin ataşată valorilor euro-atlantice, în care fiecare român este ascultat şi protejat.
Prin apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a pluralismului, a dreptului de a alege, promovând meritocraţia, întărind statul de drept, protejând drepturile minorităţilor, noi onorăm, de fapt, memoria victimelor Revoluţiei Române şi sacrificiul acestora. Să păstrăm vie memoria victimelor Revoluţiei Române şi să protejăm idealurile câştigate cu preţul sângelui”, a încheiat preşedintele.
sursa: Agerpres