Iohannis: „Aștept cu mare interes deznodământul”. Ce SUBIECT îl ține în suspans pe președinte

Iohannis: „Aștept cu mare interes deznodământul”. Ce SUBIECT îl ține în suspans pe președinte

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști, la finalul întâlnirii avute la Washington cu membri ai comunităţii românilor din SUA, ce opinie are despre decizia CCR potrivit căreia Parlamentul trebuie să stabilească pragul pentru abuzul în serviciu. Șeful statului a spus că „aşteaptă cu mare interes deznodământul”.

"Eu m-am exprimat la această chestiune şi nu mi-am revizuit punctul de vedere, dar cu siguranţă specialiştii în Drept vor dezbate această chestiune şi, după cum se aude, şi din partea Guvernului vor veni propuneri. Aştept cu mare interes deznodământul'', a spus şeful statului, citat dee Agerpres

În urmă câteva zile Curtea Constituţională a decis că este la latitudinea Parlamentului să impună un prag în cazul abuzului în serviciu, după ce a discutat excepţia de neconstituţionalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că în cazul infracţiunii de abuz în serviciu se va stabili un prag valoric "rezonabil", în urma unor dezbateri la care vor participa specialişti în drept şi reprezentanţi ai societăţii civile. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Sorin Grindeanu a spus miercuri că Executivul va aştepta motivarea CCR la decizia dată cu o zi în urmă referitoare la abuzul în serviciu, menţionând că a avut deja o discuţie în acest sens cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

"Acest proiect de lege, nu ordonanţă, nu altceva, acest proiect de lege care va primi avizul Guvernului trebuie să se refere strict la deciziile Curţii Constituţionale", a precizat premierul, adăugând că a avut o discuţie pe acest subiect cu ministrul Justiţiei, după decizia CCR. 

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a declarat joi că pragul pentru abuzul în serviciu ar trebui crescut, față de propunerea inițială pe care chiar el a avut-o în timpul mandatului de ministru, de 200 000 de lei.

"Acest 200 nu este întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, care este prevăzută în Codul penal, și am zis 10% din acea sumă să reprezinte un prag minim. Așteptăm și noi proiectul care este la Ministerul Justiției și în funcție de ce prag sau ce consultări vor face și dumnealor, dar clar este că trebuie stabilit un prag. În iunie 2016, decizia CCR chiar asta spune, acum accentuează și o să vedem și în motivarea CCR că se precizează foarte clar. Tocmai de aceea CCR a spus acum că este inaacceptabilă această cerere, pentru că s-a stabilit acum un an", a explicat Iordache, care a subliniat că "pragul nu se stabilește pentru o persoană".