Iohannis a discutat cu Stoltenberg despre fragmentele de dronă rusească descoperite în România

Iohannis a discutat cu Stoltenberg despre fragmentele de dronă rusească descoperite în România Drona rusească căzută în România. Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Preşedintele României Klaus Iohannis a discutat cu Jens Stoltenberg despre fragmentele de dronă rusească descoperite pe teritoriul ţării.

Fragmentele de dronă rusească descoperite în România, motiv de discuţie dintre preşedintele României şi secretarul NATO. Președintele Klaus Iohannis a discutat, sâmbătă, cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Subiectul discuţiei a fost de dronă rusească, descoperite pe teritoriul României.

Mesajul lui Iohannis

Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene. Inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război. Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului precizează că, în acest context, a avut astăzi o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

„L-am informat cu privire la noile evoluții. Iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România. Aşa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră. Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, a conchis Iohannis.

MApN confirmă că resturile căzute pe teritoriul României sunt de la o dronă rusească

Fragmentele de dronă rusească. Sursa: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Fragmentele de dronă rusească, care au pus pe jar România

În zona localității Plauru, județul Tulcea, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, anunță MApN. Zona a fost securizată de militari. Elementele descoperite au fost ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

Ulterior ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a deplasat la locul incidentului pentru a supraveghea operațiunile de căutare. Probele au fost colectate, iar oficialii MApN au anunțat că acestea vor fi analizate. Totul pentru a identifica originea, capacitatea și tipul echipamentului.

Ministerul Apărării Naționale român (MApN) a confirmat oficial că resturile descoperite în localitatea Plauru din județul Tulcea, în apropierea porturilor ucrainene bombardate de-a lungul malului românesc al Dunării, sunt de origine rusă și provin de la o dronă care a pătruns pe teritoriul României.