Ioan Tobă-Hatmanul, ofițer în două Armate, luptător contra aceluiași inamic

Ioan Tobă-Hatmanul, ofițer în două Armate, luptător contra aceluiași inamic Ioan Tobă Hatmanul / sursa foto: wikipedia

Ioan Tobă -Hatmanul - ofițer în două Armate, luptător contra aceluiași inamic. Prin ce a rămas cunoscut celebrul erou român?

Ioan Tobă Hatmanul este un erou de război. Soarta a făcut să lupte contra sovieticilor atât în Armata Română cât și în Waffen SS. Este ofițerul român căruia i se datorează salvarea unui loc istoric de spectrul ocupației sovietice.

Ioan Tobă - Hatmanul  - eroul de la Putna

Ioan Tobă-Hatmanul s-a născut la 10 iulie 1903, la Filiu, județul Brăila. Se știe că Ioan Tobă a intrat în Armata Română după ce a făcut studii de Drept, din anul 1925. A absolvit și Școala de Ofițeri Activi de Cavalerie. În 1940, anul mutilării României Mari, avea 37 de ani și gradul de căpitan. A activat în cadrul Diviziei 13 Infanterie.

La finalul lunii iunie 1940, Basarabia, Bucovina de Nord și Herța erau ocupate de sovietici. Herța nu figurase în nicio mențiune sau înțelegere. Pur și simplu, sovieticii doreau încă o zonă de siguranță a frontierei noi, pentru că Herța nu fusese parte nici din Basarabia, nici din Bucovina. La 6 iulie 1940, când exista spectrul ca Putna să fie ocupată de trupele avansate sovietice, Tobă-Hatmanul, având ordin tacit de la superiorii săi direcți, s-a opus respectivei formațiuni sovietice. Regele Carol al II-lea l-a demis, acuzându-l de insubordonare și de imixtiune într-un act politic de natură a provoca tensiuni româno-sovietice. Ioan Tobă Hatmanul a fost scos din cadrele active ale Armatei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În jurnalul său avea să noteze: „se face recunoaştere, apoi curăţirea terenului. Se eliberează forţat satul şi mănăstirea, suspecţii sunt arestaţi, elementele trupelor roşii sunt dezarmate şi aruncate peste linia de demarcaţie. Se instalează o unitate pentru paza sfântului mormânt al lui Ştefan cel Mare şi a odoarelor Mănăstirii”.

În anul 1942, când deja Armata Română lupta alături de cea a Germaniei contra URSS, Tobă-Hatmanul și-a reprimit gradul de căpitan și a fost decorat cu Steaua României cu panglică de Virtute Militară. Pe Frontul de Est, Tobă-Hatmanul a condus o unitate specială care viza prinderea partizanilor comuniști care comiteau acte contra militarilor români.

Schimbarea de la 23 august 1944

Curajul, determinarea și precizia acțiunilor căpitanului Ioan Tobă Hatmanul determină trimiterea sa, în vara anului 1944, la o specializare în Germania. Ioan Tobă a ajuns în Germania la 29 iulie 1944. La mai puțin de o lună, România întorcea armele contra naziștilor, iar Tobă-Hatmanul a rămas în Germania. A fost cooptat de celebrul colonel SS Otto Skorzeny în celebra sa unitate „Jagdverband Kommando Skorzeny Sud-Ost”.

Istoricul Otttmar Trașcă, specialist în istoria militară a celui de Al Doilea Război Mondial, cu o expertiză deosebită asupra Arhivelor din Germania, Austria a precizat că Ioan Tobă Hatmanul a făcut parte din această unitate alături de cadre din celebra Divizie Abwehr Brandenburg, desființată după ce Abwehr a fost trecut în subordinea SD. Subordonarea față de SS a fost formală.

Ioan Tobă Hatmanul - prizonier în „Siberii de gheață”, mort la o coadă la CEC

Ioan Tobă-Hatmanul a fost practic valorificat istoric de mărturiile celebrei aviatoare Mariana Drăgescu. Căzut prizonier la sovietici, Ioan Tobă Hatmanul a petrecut perioada 1945-1964 ca prizonier. Până în 1955, a fost deportat în Siberia, iar după aceea, revenit în România a fost arestat ca deținut politic și a fost eliberat prin amnistia generală a deținuților politici din 1964.

Stabilit la Brașov, a intrat într-un fel de anonimat. În anul 1979, în timp ce se afla la o coadă la CEC, veteranul de război neonorat și marginalizat Ioan Tobă Harmanul a suferit un infarct miocardic, decedând, Astfel, s-a încheiat viața unui mare erou de război, erou în două armate diferite, având în ambele gradul de căpitan.