Ioan Stanomir: "Constituţia României a devenit un element insignifiant"

Ioan Stanomir: "Constituţia României a devenit un element insignifiant"

În opinia sa, nerespectarea Legii fundamentale va duce la scăderea calităţii democraţiei.

Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, Ioan Stanomir, specialist în drept constituţional, a apreciat că deciziile CCR pot fi comentate şi criticate, dar trebuie puse în aplicare.

Despre faptul că miniştri ai USL au declarat că OUG va sta la baza organizării referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, nu Legea referendumului asupra căreia s-a pronunţat ieri Curtea Constituţională, Ioan Stanomir a afirmat că USL dovedeşte că respectă deciziile Curţii doar când acestea îi sunt favorabile.

Evenimentul zilei: Dacă privim în ansamblu, tot ce s-a întâmplat până acum - de la revocarea Avocatului Poporului, a preşedinţilor Camerelor Parlamentului până la suspendarea preşedintelui - s-a făcut prin respectarea Constituţiei? Ioan Stanomir: Aşa cum am mai şi scris şi aş dori să accentuez, cred că la ora actuală, Constituţia României a devenit un element insignifiant şi irelevant. Acum, politica se conduce după nişte reguli care nu mai au decât foarte puţin în comun cu regulile Constituţiei. Poate că guvernarea actuală nu este impresionată de costurile acestei guvernări, dar acestea vor deveni evidente atunci când se va vedea scăderea calităţii democraţiei a României pe termen mediu şi lung.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul, MAI, lideri ai USL au susţinut că referendumul va fi organizat pe baza ordonanţei de urgenţă, nu a deciziei CCR de astăzi... Este o evoluţie care nu poate genera efecte benefice pe termen mediu şi lung. Este o evoluţie care reconfirmă dificultatea autorităţilor româneşti de a accepta deciziile Curţii atunci când acestea nu par să le fie convenabile.

Credeţi că prin aceste decizii guvernul urmărea slăbirea CCR sau scopul final era suspendarea lui Traian Băsescu? Nici măcar. Este vorba despre o imposibilitate a guvernării actuale de a accepta în anumite cazuri deciziile CCR, mai corect spus de a accepta că tribunalul constituţional poate să decidă şi în defavoarea Puterii.

CCR a respins din motive procedurale sesizările depuse de Vasile Blaga şi Roberta Anastase privind revocările lor din funcţie. După publicarea deciziilor de luni ale CCR în Monitorul Oficial mai pot depune contestaţii? Pot avea câştig de cauză? Ei sunt îndreptăţiţi să depună contestaţii odată ce deciziile vor fi publicate în Monitorul Oficial. Vom vedea ce se va întâmpla. Nu-mi place să speculez. Citiţi şi:

  • INADMISIBIL: Guvernul ignoră decizia Curţii Constituţionale. CCR a invalidat şmecheria lui Ponta şi Antonescu
  • Sebastian Lăzăroiu: Decizia CCR a arătat clar lovitura de stat
  • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. CCR a dat dreptate puciştilor!
  • Exact ca în deciziile de ieri: Revocarea Avocatului Poporului nu este constituţională. CCR nu s-a pronunţat pentru că USL i-a tăiat atribuţiile
  • Traian Băsescu: "Cu adevărul şi Constituţia mergem la referendum"