Libertate sau un loc de muncă garantat de Ceauşescu?
- Adam Popescu
- 6 octombrie 2010, 17:37
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a publicat astăzi un sondaj realizat de CSOP, cu privire la "Atitudinile şi opinii despre regimul comunist din România". Concluziile acestui studiu arată că opinia majorităţii arată că înainte de 1989 se trăia mai bine decât în prezent.
În momentul în care au fost întrebaţi despre aspectele care definesc în opinia lor regimul comunist, participanţii la studiu au amintit atât elemente negative, cât şi pozitive: lipsa libertăţii, respectiv şansa de a avea un loc de muncă garantat de stat.
La acest studiu au participat 1.133 de români. 49% dintre aceştia au precizat că înainte de 1989 se trăia mai bine decât acum. Aceştia au oferit şi argumente: locul de muncă, un trai decent, posibilitatea de a avea o casă, siguranţa zilei de mâine.
În acelaşi timp, din rândul celor 23% dintre românii care au precizat că înainte de 1989 nu se trăia mai bine decât acum s-au evidenţiat următoarele motive: lipsa libertăţii, sărăcia, lipsa de informaţii şi dictatura.
Cumulate, aceste aspecte, pozitive şi negative, contribuie la crearea unei imagini a României de dinainte de 1989.
Vezi AICI sondajul
Ioan Stanomir: "Ceauşescu a devenit un simbol al propriilor noastre eşecuri"
Prezent la emisiunea "Evenimentele zilei", de la B1 TV, politologul Ioan Stanomir a declarat că "Ceauşescu a fost o minge de ping pong între politicieni, un simbol nu al unei nostalgii, cât al unei nemulţumiri faţă de propriile noastre eşecuri în construirea unei construirea unei democraţii şi a unei economii viabile".
Stanomir a mai precizat că Ceauşescu este privit ca un simbol: "Ceauşescu este recitit, reinventat. Acesta este şi avantajul de a fi mort".
Acesta a ţinut să atragă atenţia asupra faptului în interpretarea acestor rezultate ale sondajului "trebuie să ţinem cont de un factor perturbator deosebit de puternic, criza economică. Aceasta împinge românii să aibă o viziune asupra epocii comuniste pozitivă prin raţiuni care trimit la tipul de organizare socio-economică a regimului comunist. Aceasta e pusă în contrast cu instabilitatea unui capitalism şi aşa prea puţin consolidat cum este cel românesc".
Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, este unul dintre experţii în chestiunea comunismului din România. El este preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, organizaţie care a lansat astăzi sondajul "Atitudini şi opinii despre regimul comunist din România".
Conform acestui sondaj, 49% dintre românii care au participat la studiu sunt de părere că înainte de 1989 era mai bine decât acum. Alţi 46% au spus că Ceauşescu ar trebui prezentat în cărţile de istorie drept un om care a făcut şi bine şi rău României. Astăzi, 61% dintre români consideră comunismul drept o idee bună. În urmă cu patru ani, 53% dintre români aveau această opinie.
Sondajul a fost realizat pe 1.133 de persoane, de CSOP la cererea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). Interviurile au fost create pe baza de chestionar standardizat, faţă în faţă, la domiciliul persoanelor intervievate. Datele au fost culese în cadrul omnibusului CSOP în perioada 27 august - 2 septembrie 2010.
Citiţi şi:
- SONDAJ: Românii preferă lipsa de libertate şi sărăcia de dinainte de 1989, decât prezentul
În volumele "Explorări în comunismul românesc", Ioan Stanomir vorbeşte despre geneza unui simbol al regimului, respectiv "omul nou comunist".
La începutul acestei veri, EVZ a fost partener al unei campanii dedicate aniversării a 20 de ani de la mineriada din 1990. Cu acea ocazie, Ioan Stanomir s-a alăturat altor politologi români (Vladimir Tismăneanu şi Mihai Neamțu), contribuind cu analize şi opinii care au fost incluse în suplimentul-eveniment distribuit de "Evenimentul zilei": ”Mineriade 1990. Violență stradală și rezistență civică”.
Citiţi şi:
- EXCLUSIV EVZ: 20 de ani de la mineriada din 13-15 iunie. Lucruri care nu s-au spus