Originile acestui "rendez-vous" al profesioniștilor din acest sector datează din Evul Mediu și de la inventarea tiparului de către Johannes Gutenberg, nu departe de râul Main, care străbate orașul Frankfurt. Cel mai mare eveniment de profil din lume, târgul reunește în perioada 14-18 octombrie 7.300 de expozanți și speră să atragă 300.000 de vizitatori.

Scriitori de renume internațional vor fi prezenți la Frankfurt pentru a-și promova cele mai noi cărți, inclusiv britanicul Ken Follett, care va susține o alocuțiune despre adaptarea sub forma unui joc video a romanului său de succes "Pillars of the Earth". Vor fi de asemenea prezenți la Frankfurt scriitoarea chiliană Isabel Allende, scriitorul danez Jussi Adler-Olsen și antropologul britanic Nigel Barley.

Scriitoarea indoneziană Laksmi Pamuntjak, care va prezenta la acest târg cea mai recentă carte a sa, "The Question of Red", o poveste de dragoste situată în anii 1960 în plină perioadă de reprimare violentă a comuniștilor indonezieni, se va numără printre invitații de onoare ai târgului.

Evenimentul este și o bună ocazie pentru sectorul editurilor — care, deși ușor destabilizat, are o cifră de afaceri anuală de 114 miliarde de euro pe plan mondial — să găsească idei și strategii de atragere a cititorilor.

Vor fi abordate teme precum întărirea editurilor — cu soluții cum a fost înființarea, în 2013, a gigantului grup editorial Penguin Random House — dispariția marilor lanțuri de librării — SUA mai au doar una, iar în Germania au mai rămas două — și coexistența foarte tensionată dintre hârtia tipărită și formatul electronic. Foarte prezent în dezbateri va fi și subiectul Amazon, într-atât de indispensabil a devenit gigantul american de internet în universul vânzărilor de carte.