Evenimentul Zilei > Politica > Investitorilor li se permite să cumpere terenurile pe care şi-au dezvoltat afacerile şi să iasă din parcul industrial, ca să scape de taxa pe stâlp
Investitorilor li se permite să cumpere terenurile pe care şi-au dezvoltat afacerile şi să iasă din parcul industrial, ca să scape de taxa pe stâlp

Investitorilor li se permite să cumpere terenurile pe care şi-au dezvoltat afacerile şi să iasă din parcul industrial, ca să scape de taxa pe stâlp

Consilierii locali din Oradea le-au întins o mână de ajutor companiilor din parcul industrial afectate de introducerea taxei pe stâlp. Investitorilor li se permite să cumpere terenurile pe care şi-au dezvoltat afacerile şi să iasă din parcul industrial. În acest fel, scapă de plata taxei de 1,5% şi vor achita doar impozitul local pe clădiri, de 1%. Cei care rămân în parcul industrial vor plăti jumătate din taxa locală, la care se adaugă însă impozitul pe clădiri speciale, potrivit digi24.ro.

Pentru ca firmele să poată cumpăra terenul pe care funcţionează, consilierii au dat mână liberă firmei care administrează parcul industrial să facă toate actele necesare. "Se mandatează SC Eurobussines Parc Oradea SA pentru a intreprinde demersurile legale în vederea diminuării suprafeţei de teren pentru care deţine titlul de parc industrial", a anunţat Ionel Vila,secretarul Primăriei Oradea.

Pentru aceasta, compania care vrea să cumpere un teren în parcul industrial al Oradei trebuie să achite toate taxele şi impozitele către bugetul local. Apoi cumpără terenul şi reziliază contractul cu firma care administrează parcul industrial. În acest fel iese din zona economică şi va scăpa de plata taxei pe stâlp.

Opt firme au cumpărat deja terenuri în parcul industrial. Chiar în şedinţa extraordinară consilierii au aprobat vânzarea a 13 mii de metri pătraţi către o companie din zonă. Deocamdată, nu este clar dacă în acest caz firma mai plăteşte acest impozit pe 2014 sau doar prima rată, aferentă primului semestru al anului. În schimb, din momentul părăsirii parcului industrial, investitorul va achita taxa locală pe clădiri în valoare de 1%.

Acelaşi bir ar trebui plătit, începând cu 1 iulie, şi de firmele care rămân în parcul industrial al Oradei. Pentru că acestea nu scapă de taxa pe stâlp, consilierii locali au decis înjumătăţirea impozitului local. "Am propus această taxă de 0,5% care este competitivă în raport cu celelalte impozite pe construcţii din parcurile din regiunea noastră. Ea reprezintă jumătate din impozitul pe clădiri situate în municipiul Oradea în afara parcurilor industriale", explică Ilie Bolojan, primarul Oradei.

În ciuda temerilor unor consilieri, măsurile au fost votate de toţi reprezentanţii partidelor, inclusiv de cei ai PSD. "Nu se pune problema de a avea o poziţie împotriva guvernului Ponta, pentru că ce am votat este doar hotărâre de consiliu local în sprijinul investitorilor din parcul industrial", se justifică Ovidiu Mureşan, viceprimarul PSD al Oradei. Deciziile luate de Consiliul Local Oradea vin după ce zeci de firme cu afaceri în parcul industrial al oraşului au cerut Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, să renunţe la taxa pe stâlp.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: