După ce a anunţat că investeşte 20 de milioane de euro în staţiune, SC Ana Teleferic cere 15 milioane de euro de la consiliul judeţean.
Omul de afaceri George Copos anunţa, la finalul anului trecut, că plănuieş te să investească 20 de milioane de euro în domeniul schiabil din Poiana Braşov.
La o lună după, Ana Teleferic, una dintre societăţile lui Copos care funcţionează în Poiana Bra- şov, a trimis o propunere către autorităţile locale prin care a demonstrat cum vrea să investească 20 de milioane în Poiană: să primească terenurile şi utilajele de pe pârtii gratuit şi 15 milioane de euro de la consiliul judeţean (CJ).
Studiu de fezabilitate
Consiliul judeţean a luat luni în discuţie asocierea cu societatea Ana Teleferic în vederea extinderii domeniului schiabil din Poiana Braşov, în cadrul unui program de 20 de milioane de euro. La solicitarea CJ, firma austriacă Klenkhart GmbH a definitivat la sfâr- şitul anului trecut un studiu de fezabilitate în acest sens.
Programul prevede atât construcţ ia de pârtii noi, cât şi construirea de noi instalaţii de transport pe cablu. Pe baza acestui studiu, Ana Teleferic a propus o asociere între Consiliul Judeţean Braşov, Consiliul Local (care deţine 95% din terenurile de sub pârtii) şi Ana Teleferic într-o societate nouă - Telefericul Poiana Braşov SA - care să investească bani în extinderea pârtiilor şi a instalaţiilor de cablu.
Asociere în principiu
Cel mai arzător capitol este cel al banilor. În propunerea venită către autorităţile locale se spune că „în noua structură a acţionariatului, consiliul judeţean urmează să vină cu aport în numerar de 15 milioane de euro, din care 5 milioane euro din resurse proprii şi 10 milioane de euro din fonduri guvernamentale“.
Consiliul local (CL) ar urma să aducă aport la capitalul social „dreptul de folosinţă al terenului aferent pârtiilor existente, al celor viitoare, lacului, instalaţiilor etc“.
Consilierii judeţeni au aprobat asocierea în principiu, dar au şi constituit o comisie care să negocieze cu Ana Teleferic detaliile afacerii.
„Nouă ni s-a propus să avem 40% din această asociere, eu aş vrea mai mult. Să facem în aşa fel încât să obţinem un procent mai mare“, a cerut preşedintele CJ, Aristotel Căncescu.
Primarul Braşovului, George Scripcaru, spune că a avut şi el discuţii cu reprezentanţii Ana şi că s-a primit propunerea şi la consiliul local.
„Eu le-am zis că sunt de acord cu tot ce vor ei, dar aştept să văd cine dă banii. Cine dă 20 de milioane de euro, la întrebarea asta încă nu avem un răspuns concret“, spune primarul.
Nu e prima oară
George Copos a anunţat, la finalul anului trecut, după ce s-a întâlnit în Poiana Braşov la o discuţ ie cu premierul Călin Popescu- Tăriceanu, că va investi anul acesta 20 de milioane de euro în staţiune. „Vom pune zăpadă artificială pe toate pârtiile pe care le avem. Vom dubla capacitatea şi cred că vom ajunge la 6.800 de turişti pe oră. Practic, vom rivaliza cu toate staţiunile din Italia, Austria sau Franţa“, a afirmat Copos la vremea respectivă.
Dar nu este prima oară când Copos vrea să investească în Poiana Braşov pe banii statului. În urmă cu trei ani, CJ şi CL Braşov s-au asociat cu trei firme ale vicepremierului de atunci, George Copos, într-un proiect similar.
Consilierii locali de astă-dată au aprobat, în unanimitate, asocierea cu CJ, Ana Hotels, Ana Group şi Ana Teleferic, într-o societate - SC Superschi Braşov SA - în care Copos avea, prin firmele sale, 80%. Pe atunci se vorbea de o investiţie de 15 milioane de euro, din care 2,6 milioane de euro urmau să fie date de către autorităţile locale şi 11 milioane să fie obţinute tot de acestea din „fonduri europene“.
Restul ar fi trebuit să dea firmele din grupul Ana, care beneficia în urma a numai 1,4 milioane de euro de 80% din afacere şi, la fel ca şi acum, de drept de folosinţă a tuturor pârtiilor şi instalaţ iilor aferente.
Afacerea a căzut pentru că autorităţile au trimis dosarul pentru accesarea de fonduri europene fără să mai înregistreze şi numele firmei.
Acesta fusese înregistrat de către un jurnalist local care a demonstrat că fostul vicepremier s-a zgârcit inclusiv la cei 600.000 de lei vechi cât costa atunci rezervarea de nume la Registrul Comerţului.
PROIECTE
Zăpadă garantat patru luni pe an
Conform proiectului propus de Ana Teleferic, până la finalul anului, este preconizată construcţia unui lac de acumulare în zona Ruia, care va fi folosit pentru instalaţiile de zăpadă artificială, lărgiri şi corecţii pe pârtiile Sulinar şi Subteleferic, achiziţia de echipamente pentru staţia de pompare şi de produs zăpada, maşini de curăţat pârtia. Studiul preconizează că, la finalizarea acestei etape, Poiana Braşov va putea oferi o garanţie a zăpezii de la 1 decembrie la 31 martie, precum şi o creştere cu 220% a capacităţii de schi.