Investiții din fonduri UE de zeci de milioane de euro duse pe apa sâmbetei. Apă neagră în chiuvetele piteștenilor

Investiții din fonduri UE de zeci de milioane de euro duse pe apa sâmbetei. Apă neagră în chiuvetele piteștenilor

După investiții colosale din fonduri UE, lucrări de ani întregi și facturi-record, apa potabilă livrată piteștenilor este neagră.

După investiții de zeci de milioane de euro din fonduri UE, lucrări care au durat ani întregi și facturi-record pentru cetățeni, apa potabilă livrată piteștenilor este neagră. Evident, e imposibil de băut. arată o investigație Presshub și ArgesulOnline în acest dosar. În plus, un întreg cartier, una dintre cele mai sărace zone din oraș, a fost complet ignorat în proiectele de modernizare a rețelelor de apă și canal.

Comisia Europeană a dat bani grei pentru apele din Argeș

În ultimul deceniu, societatea Apă Canal Piteşti a derulat mai multe programe de investiţii foarte ambiţioase. Spre exemplu, din 2012 până acum, a fost finalizat un proiect cu finanţare europeană denumit “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Argeş”, proiect în valoare de 427 de milioane de lei.

Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană, prin Fondul de Coeziune. A inclus oraşele Piteşti, Ştefăneşti şi Costeşti, precum și alte 8 comune din capitalei de județ. Aici au fost făcute “investiţii majore în sistemele de alimentare cu apă şi canalizare”, a informat Apă Canal. Proiectul include 4 staţii de clorinare noi, reabilitarea sau înlocuirea a 35 km de conducte de aducţiune, 8 rezervoare şi 11 staţii de pompare a apei noi, 177 km de reţele de distribuţie reabilitate sau înlocuite etc.

Au fost reabilitate sau înlocuite reţele de apă uzată, însumând 254 de km şi 115 staţii de pompare. 4 staţii de tratare a apei au fost modernizate sau reabilitate.

De asemenea, din 2016, Apă Canal a mai beneficiat de un alt proiect cu finanţare europeană. “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată” a fost finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM). În cadrul acestuia, alte 93,2 milioane de lei au fost “pompate” în infrastructura de apă şi canalizare a societăţii.

Ar fi trebuit ca toate aceste investiţii masive, din bani europeni, să crească sensibil calitatea apei furnizate cetăţenilor. Însă speranțele argeșenilor s-au dovedit deșarte.

Record național al prețului pe metru cub de apă maro

După finalizarea acestor investiţii foarte scumpe, ar fi fost de aşteptat ca locuitorii să beneficieze şi de preţuri sensibil mai mici pentru apă şi canalizare. Însă la Piteşti şi în comunele unde operează Apă Canal 2000 SA prețurile au crescut scandalos de mult. Ca atare reclamaţiile localnicilor abundă. Zilnic există piteşteni care se plâng de faptul că la robine, curge un lichid închis la culoare.

Chimistul Dragoş Spulber, absolvent al Facultăţii de Chimie din Politehnica Bucureşti, actualmente profesor la un liceu din Toronto, Canada, spune că ar recomanda „o analiză a potabilităţii, care să releve precis încadrarea în parametrii de potabilitate. Însă, aici e clar că ar fi ceva de prisos. Apa aceea nu are cum să poată fi considerată potabilă“.

Ne puteți urmări și pe Google News