INUNDAŢII ÎN MEHEDINŢI. Pârâul Elişova s-a umflat şi a despărţit Mehedinţiul de Caraş-Severin
- Teodor Abagiu
- 4 septembrie 2014, 08:18
Ploaia aproape torenţială căzută în partea de vest a judeţului Mehedinţi, înspre graniţa cu judeţul Caraş-Severin, încă de la primele ore ale zilei de miercuri, a făcut ca unele pâraie să-şi mărească debitul.
Este şi cazul pârâului Elişova care îşi adună apele de la circa 15 km din munte şi se varsă în Dunăre, şi care, în jurul orei 14.00, şi-a ieşit din matcă vreo 4 metri dintre care 1 metru de apă a acoperit DN 57 ce leagă Orşova de Moldova Nouă. Cei ce s-au aflat în zonă în acele momente mărturiseau că nu-şi amintesc să fi văzut o asemenea viitură venită pe cursul pârâului Elişova – cu bolovănişuri, cu lemne uscate sau copaci smulşi din pământ – iar când viitura a ajuns la viaductul cu acelaşi nume (situat la km 60+100m) pur şi simplu l-a spulberat rostogolind pilonii din ciment şi asfaltul în fluviul Dunărea, aflat la câţiva metri de drumul naţional, croindu-şi cale liberă.
Aceeaşi soartă a avut-o şi asfaltul parcării din apropiere şi cei câţiva metri de asfalt din drumul ce se bifurcă din naţional către munte. La câţiva zeci de metri de Viaductul Elişova, pe malul Dunării, este şi casa familiei Dresler, medici pensionari, şi care surprinşi fiind de viitură au fugit lăsând tribut autoturismul proprietate personală ce se afla parcat în apropiere. Maşina n-a ajuns în Dunăre dar a fost distrusă în mare parte de bolovanii şi lemnele aduse de apă, care au acoperit-o.
Viitura a surprins în munţi şi o echipă de tăietori de lemne care, în fuga lor din calea apelor, s-au împărţit în două, zece ramânând spre Caraş Severin şi alţi 5 spre Mehedinţi.
Ca să-şi recupereze colegii rămaşi pe malul drept al pârâului ceilalţi au improvizat o punte din două bârne pe care le-au adus cu un Yfron la faţa locului, transbordarea fiind mai spectaculoasă decât recuperarea porcului pus în sac la capătul şcondrului la jocurile marinăreşti. Adică a trebuit ca fiecare să facă echilibristică pe întuneric pe cele două bârne ude, riscând să cadă în pârâul care la orele 20.00, miercuri seara, era încă învolburat iar ploaia continua să cadă. Operaţiunea de recuperare a colegilor s-a încheiat cu bine, echipa plecând spre locul de cazare din comuna Sviniţa.
De menţionat că la faţa locului, încă de la primele ore ale producerii evenimentului, autorităţile locale din cele două judeţe s-au deplasat la faţa locului dispunând închiderea circulaţiei pe DN 57, între Orşova şi Moldova Nouă, deviind-o pe DN 6 (E 70) Orşova – Băile Herculane – Bozovici – Moldova Nouă.