De cine au fost ÎNTRECUTE celebrele VIORI Stradivarius

De cine au fost ÎNTRECUTE celebrele VIORI Stradivarius

O echipă formată din specialişti francezi şi americani contestă superioritatea viorilor Stradivarius asupra instrumentelor muzicale moderne.

Specialiştii au ajuns la concluzia că sunetul celebrei viori Stradivarius nu poate fi recunoscut cu regularitate, după ce 10 violonişti legaţi la ochi au cântat în faţa a două grupuri de audienţă separate, la New York şi Paris.

Potrivit France Presse, citată de RRA, este primul experiment făcut ştiinţific cu măsurarea diverselor percepţii. Cu o medie egală a răspunsurilor, grupurile au preferat ceea ce au numit sunetul mai bogat, mai puternic şi mai clar al viorilor construite în urmă cu doar 10 ani.

În lume au rămas doar 650 de instrumente de la celebrul lutier italian Antonio Stradivari, care a trăit între 1644 şi 1737, iar un exemplar poate valora milioane de dolari. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Antonio Stradivari a făurit aproximativ 1.100 instrumente. A construit în atelierul său din Cremona viori, viole, violoncele, chitare dar şi o harpă, actualmente aflată în proprietatea Academiei de muzică din Neapole, Italia. Instrumentele sale sunt, pe lângă sunetul deosebit şi rareori egalat, o investiţie financiară foarte bună. În ultimii 30 de ani preţul instrumentelor semnate Stradivarius a crescut de peste 200 de ori.