Întrebarea care l-a încuiat pe Iohannis. Președintele a rămas fără cuvinte, la asta nu se aștepta

Întrebarea care l-a încuiat pe Iohannis. Președintele a rămas fără cuvinte, la asta nu se aștepta

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, în care a făcut o serie de recomandări populației, în contextul evoluției nefavorabile a pandemiei de coronavirus. Țeful statului a răpuns ți întrebărilor jurnaliștilor.

Iohannis a spus că restricţiile care au ca scop prevenirea răspândirii noului coronavirus sunt aplicate local şi nu este nevoie să închidem toată ţara.

„Vom reacţiona şi autorităţile vor reacţiona local şi regional. Nu este nevoie să închidem toată ţara dacă avem focare semnificative într-un anumit număr de judeţe. Atunci acolo se va acţiona, de aceea s-a introdus de către specialişti, de către experţi, acea scală care ne spune dacă este cazul să se ia anumite măsuri sau nu", a declarat Iohannis, adăugând că „aceste restricţii se bazează pe o evaluare a specialiştilor care ţine cont de gradul de infectare din localitatea respectivă".

Președintele a fost întrebat despre situația din Capitală, unde numărul cazurilor a explodat în ultima oară, fiind rugat să spună ce populație are Bucureștiu la ora actuală. Vizibil jenat, Iohannis a spus că nu știe, însă „o să mă interesez la biroul de presă și o să vă dau cufrele exacte”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recensământ, anul viitor

Nici prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, carea a anunțat că este posibilă carantinarea sectoarelor, dacă rata de incidenţă a COVID-19 creşte, nu știe ce populație are Bucureștiul: „Populaţia Capitalei nu mai e de 2.180.000, iar anul viitor, în luna februarie, va începe un recensământ pentru a se afla situaţia reală”.

Prefectul Gheorghe Cojanu a anunţat că în şedinţa de miercuri a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a decis închiderea barurilor, cluburilor şi discotecilor din Capitală.

El a afirmat într-o declaraţie de presă că s-a mai hotărât ca perimetrul exterior al unităţilor de învăţământ unde este obligatorie purtarea măştii de protecţie în intervalul orar 7,45 - 21,15, de luni până vineri, să fie redus de la 100 de metri la 50 de metri.

Potrivit lui Gheorghe Cojanu, CMBSU a mai decis interzicerea jocurilor de noroc şi a cazinourilor, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet.

„Barurile, cluburile şi discotecile nu erau precizate în această adresă (a DSP - n.r.). S-a constatat că posibilitatea de propagare e chiar mai mare în discoteci sau cluburi decât în cafenele şi restaurante, drept care prima hotărâre a fost în aplicarea articolului 6, punctul 11 din Anexa 3 la Hotărârea de Guvern 782/2020 - activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în baruri, cluburi şi discoteci nu este permisă în municipiul Bucureşti.

A doua hotărâre este o hotărâre de modificare, şi anume au fost sesizări de la cetăţeni care stau foarte aproape de şcoli, ne-am gândit şi la copilaşi şi la părinţii lor că totuşi distanţa de 100 de metri impusă şi în alte judeţe este prea mare, ei pot să le aplice masca pe nas şi gură la o distanţă mai mică, drept care Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât ca această distanţă să fie micşorată la 50 de metri", a declarat Gheorghe Cojanu.