Intră în vigoare de azi, 26 martie! Amenzi drastice pentru cei care încalcă legea. Este total interzis să vinzi alcool şi tutun minorilor

Intră în vigoare de azi, 26 martie! Amenzi drastice pentru cei care încalcă legea. Este total interzis să vinzi alcool şi tutun minorilor Sursa: Pixabay

Vânzarea de alcool sau tutun minorilor va fi sancționată dur. Potrivit noii legislații, comercianții nu vor mai fi sancționați la prima abatere doar cu amendă, care şi aceasta a crescut, ci se va suspenda activitatea comerciantului. Specialiștii spun că această lege este extrem de binevenită deoarece consumul de alcool la 15 ani crește riscul de dependență.

Așadar, vânzarea de alcool și tutun pentru minori va fi sancționată mai aspru începând de astăzi. Specialiștii spun că dependența de alcool este foarte greu de stopat. Datele din domeniu arată că 82% dintre adolescenții din țara noastră au băut alcool cel puțin odată.

Cele mai recente studii arată că 10% dintre adolescenții din România au consumat alcool în ultima lună. Începând de astăzi, localurile care vând alcool minorilor vor pune lacătul pe ușă între 10 și 30 de zile. În paralel cresc și sancțiunile pentru vânzarea de țigări copiilor.

Legea 64/2022, care a apărut miercuri în Monitorul Oficial și  se va aplica din 26 martie 2022, vizează modificarea celor două acte care stabilesc interdicția de comercializare către minori a băuturilor alcoolice (Legea 61/1991) și a produselor din tutun (Legea 349/2002).

Ne puteți urmări și pe Google News

La ce să se aștepte comercianții de astăzi

La prima abatere vânzătorii care dau țigări copiilor vor fi sancționați cu 10 mii de lei și activitatea suspendată 30 de zile. La următoarea abatere amenda va fi dublă iar magazinul sau restaurantul închis.

De asemenea, vânzarea băuturilor alcoolice minorilor sau consumul de către aceștia a băuturilor respective în localurile și spațiile publice menționate în lege nu vor mai fi sancționate doar cu amendă de la 100 lei la 500 lei, ci de la prima abatere constatată se va dispune și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Ioana Munteanu - pneumolog: Dependență nicotidică, întârziere în creștere și dezvoltare a plămânului a capacității toracice, inflamație pulmonară cu astm bronșic, infecții respiratorii frecvente și enfizem pulmonar. Datele arată că 31% dintre adolescenții din România sunt deja dependenți de țigări.

Decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene

Trebuie amintită aici o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care s-a stabilit că o politică națională de suspendare din prima a activității firmelor pentru vânzarea de tutun către minori este mai mult decât corectă. Judecătorii europeni au apreciat că protejarea sănătății oamenilor este mult mai importantă, în acest context, decât dreptul companiilor de a vinde țigări. Astfel, nu vorbim de o măsură excesivă și disproporționată.

Deși speța n-are o legătură directă cu România, hotărârea indică felul în care orice instanță din UE ar trebui să gestioneze situații similare. Așadar, o firmă de la noi ar avea șanse mici de câștig dacă ar contesta suspendarea activității din prima pentru vânzarea tutunului sau a alcoolului către minori, potrivit avocatnet.ro.