Intră în vigoare de azi, 13 aprilie! Veste uriașă pentru mii de români. Nu va mai fi obligatoriu

Sursă: Michele Ursi | Dreamstime.com

Bulgaria a decis să elimine obligativitatea certificatului verde pentru persoanele care sosesc în țară din anumite state printre care și România. Țara vecină vrea să atragă astfel cât mai mulți turiști.

Bulgaria, una dintre destinațiile preferate ale românilor în ceea de privește vacanțele de vară, vine cu o veste uriașă. Începând cu 13 aprilie, persoanele care sosesc în Bulgaria din Macedonia de Nord, Turcia, România, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Israel şi Egipt nu vor mai trebui să prezinte un certificat european valid privind COVID-19 care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală, informează agenţia BTA.

Ministerul Săntății de la Sofia a emis deja un ordin în acest sens. Documentul prevede și că personalul NATO care participă la sesiuni internaţionale de pregătire şi contingente multinaţionale, precum şi civilii care îi însoţesc, nu vor trebui să prezinte un certificat care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală, indiferent de ţara din care vin.

Vacanțe mai scumpe

Bulgaria speră ca prin această decizie să atragă cât mai mulți turiști pe litoral. Incertitudinile legate de războiul din Ucraina au diminuat numărul de rezervări. În plus, potrivit agențiilor de turism prețurile vor fi anul acesta cu 25% mai mari decât în 2021. Un sejur în Bulgaria costă între 400 și 1500 de euro de persoană în funcție de hotel și perioada aleasă.

Se schimbă regulile în cazul minorilor

Comisia Europeană a decis să schimbe regulile în ceea de privește certificatul verde în cazul minorilor, astfel că aceștia nu mai trebuie să facă și doza buster pentru a beneficia în continuare de document.

Certificatele verzi COVID-19 nu vor mai expira, în cazul minorilor, după 270 de zile de la vaccinarea cu schema completă, se arată într-un comunicat al reprezentanței Consiliului European în România. Deși EMA a autorizat vaccinarea cu doza rapel anti-coronavirus pentru copiii cu vârste de peste 12 ani, nu toate statele consideră această măsură imperativă astfel încât regulile de călătorie pentru minori se vor schimba.

„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe. În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.