Japonezii saraci innopteaza "la separeurile" din incinta internet-cafeurilor.
Seara de seara, internet-cafe-urile din centrul capitalei nipone sunt pline-ochi de oameni. Nu este vorba despre dependentii de internet, care nu se pot dezlipi de monitorul calculatorului, ci despre oameni care, pur si simplu, nu au unde sa se duca si folosesc astfel de cluburi pe post de hotel.
Cei mai multi dintre ei sunt victime ale crizei economice din anii ‘90, care au ramas fara slujba fixa si, prin urmare, nu-si mai permit luxul unei locuinte inchiriate.
Traiesc din munci de ocazie si castiga abia cat sa-si poata petrece noaptea la internet-cafe. Adaptandu-se rapid nevoilor pietei, patronii acestor cluburi si-au amenajat interioarele astfel incat sa le ofere clientilor un minimum de confort.
Fiecare calculator este amplasat in interiorul unui cubicul, in care se mai afla un umeras pentru haine si un fotoliu rabatabil pe care se poate dormi suficient de bine. Cluburile dispun, de asemenea, de cuptor cu microunde si dusuri.
Inadaptatii unei lumi in schimbare
Masami Takahashi, patronul unui internet-cafe din centrul capitalei nipone, ii recunoaste dintr-o privire pe cei in cautarea unui adapost de noapte. Sunt oameni cu un aer hartuit, cu pungi mari sub ochi, semn al numeroaselor nopti petrecute in conditii grele. Sunt oameni care ajung sa doarma cu lunile in clubul sau.
Takahashi le asculta deseori pasurile si chiar ii imprumuta cu bani din cand in cand. „Asta arata ca sistemul social se schimba. E destul de trist pentru noi, japonezii”, spune patronul, referindu-se la vremurile trecute, ale statului paternalist, in care japonezii munceau pana la epuizare, dar aveau garantia unei slujbe din care sa poata iesi la pensie.
In prezent, economia japoneza traverseaza o perioada de crestere, dar pentru cei care au pierdut trenul in deceniul trecut e prea tarziu. In prezent, companiile prefera tineri abia iesiti din facultate, asta in cazul in care nu-si transfera activitatile productive in tari precum China, unde mana de lucru este mai ieftina.
Ieftin
Azil de noapte
O noapte intr-un internet-hotel costa 12-20 $, bani in care intra si racoritoare la discretie, sute de carti manga si televizor. Pretul este un chilipir, fiind mai mic chiar decat la faimoasele „hoteluri-capsule” din Tokio, unde clientii dorm intr-un soi de celule din plastic.
Clientii de baza sunt angajati temporar, care castiga in jur de 8 $/ora, din care nu si-ar permite nici macar sa stea cu chirie. Tokio este unul dintre cele mai scumpe orase din lume, chiria unei garsoniere ajungand la 1.250 $/luna.