Internaționala medicală a urmașilor lui Castro. Cuba scoate baioneta împotriva pandemiei
- Tudor Borcea
- 8 aprilie 2020, 19:48
În lupta contra coronavirus, Cuba se impune ca un aliat de interes. Medicii cubanezi sunt chemați să protejeze populația insulei dar și să ajute diverse țări, între care mult mai bogatele Franța și Italia.
Cuba este un arhipelag de aproape 12 milioane de locuitori, încorporat într-un spațiu geopolitic complex. Cu ocazia crizei Covid-19, mica țară din Caraibe, prezentată adesea ca cea a regimului Castro - inclusiv după moartea lui Fidel, în noiembrie 2016 și sfârșitul președinției lui Raúl Castro, în aprilie 2018 - a demonstrat încă o dată un internaționalism, criticat uneori, prin trimiterea medicilor în Italia pentru a lupta împotriva pandemiei.
Dar Cuba are tradiție în ajutorul medical. Cei 32 de specialiști cubanezi care au ajuns luna trecută în Lombardia sunt aceiași care au participat, în 2014, la combaterea virusului Ebola în Africa.
Continentul african a beneficiat deja de ajutor logistico-militar cubanez (Angola, Mozambic) la fel ca și America Latină, teren a multiple operațiuni medicale și umanitare impuse de Cuba (spre exemplu, operațiunea Milagro)
Diversele misiuni susținute de Cuba în străinătate continuă la ora actuală, în plină criză sanitară.
Dacă Cuba își poate „exporta” medicii este pentru că aceștia sunt internațional recunoscuți.
Contribuția epidemiologilor și virusologilor cubanezi a fost determinantă în special împotriva luptei împotriva epidemiei de holeră din Haiti, după seismul din 2010.
Echipele de cercetători cubanezi colaborează la ora actuală cu omologii lor chinezi la dezvoltarea unui remediu pentru SARS-CoV-2, denumit „Interferon Alpha-2b Recombinant (folosit în Cuba de mai mulți ani pentru tratarea altor maladii).
Iar mai multe departamente franceze din teritoriile peste mări, geografic apropiate de Cuba, au acceptat deja să primească ajutor medical de la Havana. La fel ca și diverse alte țări din regiune, precum Jamaica, Surinam, Grenada sau Nicaragua.
Unii acuză guvernul de la Havana că vrea să profite de situația pandemiei pentru a obține contracte, bani și alte beneficii (cum este, de altfel, cazul, multor țări) în timp ce alții critică internaționalismul medical al Cubei drept un oportunism pentru a evita izolarea totală și efectele sancțiunilor impuse de americani.