Forţe impresionante au fost mobilizate pentru a destructura impresionantă reţea infracţională constituită în municipiul Sibiu, din care fac parte zeci de persoane, de la administratori de firme la sportivi.
Din cauza violenţei cu care au acţionat, o parte dintre aceştia ar putea fi acuzaţi inclusiv de tentativă de omor, pe lângă acuzaţiile de şantaj care sunt aduse întregii grupări infracţionale.
În cursul dimineţii, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, în colaborare cu poliţişti de la IPJ Sibiu şi cu trupele de intevenţie rapidă din patru judeţe Hunoedoara, Alba, Sibiu şi Braşov, sub coordonarea procurorilor DIICOT de la Serviciul Teritorial Alba Iulia au efectuat 25 de descinderi urmate de percheziţii domiciliare la sediile membrilor unei grupări infracţionale.
Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a declarat că, din investigaţiile făcute, a rezultat că gruparea s-a constituit încă din anul 2007, pe scheletul unei foste grupări infracţionale destructurată tot de către BCCO Alba Iulia, gruparea cunoscută sub numele de "Tâmplaru".
"De-a lungul timpului, au asimilat şi alte grupări infracţionale, de asemenea cunoscute cu activităţi violente din judeţul Sibiu (...) Au fost asimilate chiar grupuri mai mici de infractori care acţionau cu violenţă şi s-a format o mare grupare infracţională care a avut ca principal scop obţinerea supremaţiei în municipiul Sibiu şi în judeţul Sibiu (...) Astfel că s-a constituit o grupare numeroasă, formată din 40-50 de membri. În urma activităţilor de astăzi au fost conduşi la sediul serviciului teritorial Alba Iulia un număr de 17 invinuiţi, care în prezent sunt cercetaţi. Estimăm că faţă de un număr de 14-15 dintre persoanele respective se va lua măsura reţinerii pentru 24 de ore urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare prevenitivă Tribunalului Alba Iulia", a declarat Traian Berbeceanu.
Violenţă extremă
Acesta a precizat că cei reţinuţi sunt cercetaţi pentru constituire, sprijinire şi aderare la un grup criminal organizat şi pentru săvârşirea de infracţiuni cu violenţă, şantaje, taxe de protecţie, lipsiri de libertate în mod ilegal, vătămări corporale grave.
"Au existat situaţii în care infracţiunile violente au provocat părţilor vătămate leziuni deosebite şi nu excludem posibilitatea ca în urma unor constatări tehnico-ştiiţifice de specialitate încadrările să se schimbe pentru aceştia în tentative de omor. În urma percheziţiilor au fost indisponibilizate zece maşini de lux, au fost găsite zeci de arme albe, săbii ninja, pumnale, bâte de baseball, lanţuri şi alte obiecte contondente pe care membrii grupării le foloseau la activităţile violente. De asemenea, a fost indisponibilizată suma de circa 60.000 euro, bijuterii şi telefoanele mobile utilizate de membrii grupării", a arătat şeful BCCO Alba Iulia.
Acesta a precizat că taxele de protecţie solicitate porneai de la 300 de euro, însă există şi o parte vătămată care s-a constuit în parte civilă pentru 180.000 de euro. Toate persoanele reţinute sunt din judeţul Sibiu, majoritatea din municipiu, dar acţionau pe raza întregului judeţ. Este vorba despre persoane tinere, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani.
Pe mâna legii
"Cu certitudine cercetările nu s-au finalizat şi urmează a fi extinsă urmărirea penală şi faţă de alţi membrii ai grupării. Noi şi procurorii DIICOT, cu care lucrăm, apreciem că prin modul în care gruparea infracţională a acţionat, avem dovada că prezintă un pericol social deosebit. Toate faptele s-au comis cu violenţă extremă, au fost persoane înjungiate, persoane tăiate cu săbiile ninja, au fost localuri publice - cluburi, baruri - în care membrii grupării au provocat scandal iar ulterior au solicitat taxă de protecţie sau au încercat să scoată bodyguarzii pe care localurile respective îi avea angajaţi şi să asimileze ei activităţile de pază în localurile respective, deci un şantaj mascat", a sintetizat Traian Berbeceanu o parte dintre modalităţile "de lucru" ale membrilor grupării.
"Sunt plângeri depuse, au fost dosare instrumentate, unele dintre dosare au fost soluţionate cu scoatere de sub urmărie penală sau neînceperea urmăririi penale, întrucât s-au efectuat presiuni şi părţile vătămate şi-au retras plângerile. Parte din dosare au fost preluate, soluţiile infirmate şi conexate la dosarul nostru (...) Unii sunt administratori ai unor societăţi, alţii nu au ocupaţie, unii sunt sportivi, practicând lupte sau arte marţiale", a mai precizat şeful BCCO Alba Iulia.