Evenimentul Zilei > Justitie > INTERCEPTĂRI. Nume „grele” din politică au „picat pe tehnică” în dosarul milionarului Ioan Niculae
INTERCEPTĂRI. Nume „grele” din politică au „picat pe tehnică” în dosarul milionarului Ioan Niculae

INTERCEPTĂRI. Nume „grele” din politică au „picat pe tehnică” în dosarul milionarului Ioan Niculae

Patronul Interagro Ioan Niculae îi cerea insistent prin telefon şefului CJ Brăila Ioan Bunea Stancu să intervină pe lângă demitari şi politicieni de rang înalt pentru susţinerea actului normativ privind acordarea de subvenţii la achiziţia de îngrăşăminte din producţia internă. Dacă această Hotărârea de Guvern ar fi fost emisă i-ar fi adus lui Ioan Niculae venituri de sute de milioane de euro.

Următoarea convorbire telefonică cu relevanţă infracţională are loc în ziua de 07.03.2009, la ora 10:16:54, când Ioan Niculae (IN), a fost contactat de Gheorghe Bunea Stancu (GBS).

Procurorii notează că această convorbire este cea mai importantă în ansamblul probator privind traficul şi cumpărarea de influenţă.

Acesta este momentul când Ioan Niculae, soliciând sprijinul pentru realizarea intervenţiilor la nivelul decizionalilor guvernamentali, îi promite lui Gheorghe Bunea Stancu că va rula o parte din cantităţile de îngrăşăminte prin intermediul firmelor controlate de omul politic.

La rândul lui, Bunea Stancu, fără nicio rezervă, îşi exercită influenţa şi autoritatea pentru a obţine folosul necuvenit promiţând că va realiza demersuri ferme pentru rezolvarea intereselor patronului Interagro în privinţa obţinerii subvenţiilor pentru îngrăşăminte.

În una din interceptări Ioan Niculae face referire la “Preşedinte”, despre care procurorii susţin că ar putea fi vorba de fostul şef de stat Traian Băsescu.

“Din discuţiile telefonice rezultă că omul de afaceri Ioan Niculae ar mai fi discutat şi cu alte persoane, inclusiv demnitari, despre problematica actului normativ privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte, fiind folosite titulaturi generice ca „preşedintele”, afirmaţie care ar putea să conducă către preşedintele României la acel moment, Traian Băsescu, despre care inc.Ioan Niculae afirmă că ar fi la curent cu „problema” lui şi care a promis că se va adopta respectivul act normativ chiar dacă asta ar însemna să se exercite presiuni asupra ministrului Ilie Sârbu.

De asemenea, există numeroase convorbiri telefonice din care rezultă că Ioan Niculae i-a solicitat sprijinul lui Gheorghe Bunea Stancu, la acel moment preşedinte organizaţiei judeţene şi vicepreşedinte PSD,  apropiat al preşedintelui PSD de la acel moment, Geoană Mircea, pentru a-l influenţa pe ministrul Ilie Sârbu să accepte să promoveze proiectul de HG. 

“IN: Băi, gândeşte-te la câteva judeţe care ştii tu că contezi pe ele! Deci vorbeşte cu colegi de-ai tăi care sunt prieteni cu tine.

GBS: Da.

IN: Deci tu nu faci niciun efort financiar. Toată marfa este a mea, o trec pe tine, eu plătesc transportul, pentru că mă blochez cu fabricile. Sunt în pericol iminent de a-mi opri fabricile din lipsă de… Dacă nenorocitul ăsta nu scoate până miercuri Hotărârea de Guvern… Astăzi au şedinţă de Guvern, acuma.

GBS: Păi, atunci, hai măi că mă ocup eu de ședința de Guvern și-ți spun eu exact despre ce este vorba! A zis el c-o scoate?  (momentul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare şi trafic de influenţă !!!!  n.a.) – (n.r. – nota procurorului)

IN: Nu. A zis Preşedintele c-o scoate şi cu el şi fără el. Dar va fi atac tare împotriva voastră.

GBS: Am înţeles. Hai că te sun eu mai după amiază, poate am eu alte de-alea, da?

IN: Da, da.

GBS: Hai! Te pup!

IN: Sună-mă neapărat, că e o treabă importantă pe care trebuie s-o rezolv!

Tot în ziua de 07.03.2009, la ora 13:04:40, între Ioan Niculae (IN) – şi Gheorghe Bunea Stancu (GBS), are loc o altă convorbire relevantă cu privire la demersurile realizate de patronul Interagropentru adoptarea HG care ar fi favorizat grupul său de firme. 

În acest dialog, se face vorbire în mod explicit despre persoane, funcţii, demersuri.

“IN:Alo!

GBS: Da.

IN: Măi, ai reuşit să vorbeşti cu idiotul ăsta? Bagă azi?

GBS: Nu. Nu răspunde. Am încercat. Nu răspunde. Lasă că-l găsesc eu. De cine vorbeşti? De Ilie Sârbu, nu?

IN: De Sârbu, da.

GBS: Da măi. Nu mi-a răspuns.

IN: Ia vezi pe cine ai tu acolo, pentru că eu am iar veşti proaste, că s-a internat în spital, l-a lăsat pe ăsta, pe Harbuz, ca s-o plimbe. S-o mai plimbe o săptămână, două, că după aia zice: Băi, nu se mai poate da în luna aprilie cu îngrăşăminte!

GBS: Măi, dar ăsta e chiar nenorocit!

IN: E nenorocit rău!

GBS: Vorbesc cu Geoană, măi!

IN: Vorbeşte cu Geoană!

GBS: Da. îl sun pe Geoană.

IN: Şi spune-i altfel lui Geoană: Băi, sunt pregătiţi ăştia pe la judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui, să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti, să te întrebe unde sunt ăia 15 milioane pe hectar pe care i-ai promis în campanie!

GBS: Da, dar PDL-ul vrea?

IN: Păi dacă a găsit şi banii! I-a pus în Buget. La extrabugetare. Zice: rezerva bugetară pentru prima rectificare sunt 1,080 miliarde de lei, deci 250 de milioane de euro, numai pentru îngrăşămintele cu azot, pentru însămânţările de toamnă.

GBS: În p… Lasă că vorbesc cu…

(…)

GBS: Da. Auzi? Ăsta ce trebuie să facă? O să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrăşămintele, nu?

IN: E făcută Hotărârea de Guvern. Şi el o plimbă de o lună jumate, nenorocitul ăsta! Deci are banii în Buget…

În ziua de 08.03.2009, la ora 09:44:10, a avut loc o altă convorbire telefonică relevantă între Ioan Niculae (IN) şi Gheorghe Bunea Stancu (GBS), cei doi discutând despre problematica actului normativ privind acordarea de subvenţii la îngrăşăminte, omul de afaceri fiind afectat că nu repsectivul act normative nu este adoptat şi îi solicită politicianului să intervină pentru a fi “remediată” situaţia.

"IN: Da, Stănele!

GBS: Deci treaba e în felul următor: Ăla, ai văzut şi tu, ştiam de ieri, dar nu te-am mai sunat ieri, că era la Floreasca, că am vorbit la Floreasca şi 1-a operat de colecist pe vagabondul ăsta de Ilie Sârbu.

IN: Da?(…)

GBS: Deci a avut o problemă. Şi nu l-am găsit pe Dan. O să vorbesc cu Puşcaş. în schimb, am vorbit cu Geoană. Acuma am închis cu el.

IN: Aşa.

GBS: Şi omul mi-a spus aşa: Ştie de ce şi cum. El este unul dintre susţinătorii cu ardoare al acestui program. A văzut cu ochii lui răspunsul de la Bruxelles, în care Bruxelles-ul nu i-a dat voie pe agricultură, că n-am avut îngheţ, că n-am avut nu ştiu ce p… calului n-am avut, şi nu e de acord, îl consideră ajutor de Stat. Dar el mi-a spus că are o variantă pe industrie. Ai înţeles? Adică să stimuleze industria prin subvenţii şi subvenţiile să ajungă de fapt la agricultori, ştii? E o chestie mascată, cum ar veni. Ai înţeles?

IN: Nu ştie, băi, nimica, dă-l în p… mă-sii! Deci varianta care e făcută vineri la Ministerul Agriculturii nu e pe industrie, e pe agricultură, pe ajutorul de stat pe agricultură, datorită crizei economice. O am eu făcută, dă-o-n….! Nu știe. Dă-l în…!

GBS: Eu ți-am spus ce mi-a spus el.

IN: Da, da. Vorbeşte poveşti! Vorbeşte după ureche, ce a declarat Sârbu acum vreo săptămână şi ceva."

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA şi SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.