Inteligența Artificială va produce o revoluție în interacțiunea cu internetul. Avantajele noului motor de căutare Bing de la Microsoft

Inteligența Artificială va produce o revoluție în interacțiunea cu internetul. Avantajele noului motor de căutare Bing de la Microsoft Sursa foto Arhiva EVZ

Inteligența Artificială va schimba fundamental modul în care funcționează motoarele de căutare pe internet. Microsoft a investit miliarde de dolari în compania OpenAI pentru a dezvolta aplicația ChatGPT, bazată pe Inteligența Artificială. Iar acum, intenționează să încorporeze robotul de chat în motoarele sale de căutare pe internet, Bing și Edge.

După mai mulți ani de cercetare și câteva miliarde de dolari pe care le-a investit în dezvoltarea ChatGPT, Microsoft se pregătește să culeagă roadele. Inteligența Artificială va schimba complet modul în care funcționează motoarele de căutare pe internet. Este concluzia unei analize WSJ, bazată pe experiența unei jurnaliste care a testat browserele Bing și Edge bazate pe Inteligența Artificială.

Sprijinindu-se pe parteneriatul cu OpenAI, un startup în vogă, Microsoft încorporează robotul ChatGPT în pe pagina principală a Bing. Iar utilizatorii îi pot adresa întrebări - chiar și despre evenimente recente – iar acesta va răspunde cu propoziții care par a fi concepute de un om. Mai mult, aplicația folosește chiar și emoticoane pentru a se face mai simpatică.

Microsoft a adăugat funcții de inteligență artificială și în browserul Edge, iar acestea pot rezuma paginile web și ajuta la redactarea e-mailurilor ori a postărilor pe rețelele de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem conștienți că Google domină acest spațiu [de căutare]. Însă o nouă competiție începe cu o platformă tehnologică complet nouă. Sunt încântat că utilizatorii vor avea, în sfârșit, de ales”, a spus directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella, într-un interviu acordat publicației.

Google deține 93% din cota de piață globală a motoarelor de căutare, potrivit companiei de analiză StatCounter. Iar acum este pe urmele Microsoft, pregătind un instrument de chat similar, Bard, care generează răspunsuri pornind de la informații bazate pe datele existente pe web.

Cum poate fi accesat browserul Bing cu IA

Noile browsere Bing și Edge de la Microsoft au devenit disponibile într-o previzualizare limitată. Cei interesați trebuie să se înscrie pe bing.com, pe lista de așteptare pentru previzualizare. Iar odată ce au intrat trebuie să folosească browserul Edge (disponibil pentru Windows și MacOS).

Analiza arată că este încă devreme pentru a desemna un câștigător în competiția de căutare pe web cu ajutorul inteligenței artificiale. Dar, odată cu noul Bing s-ar putea spune că va avea loc o revoluție în ceea ce privește modul în obținerea informațiilor și chiar a interacțiunii cu propriile computere.

Sursa foto. Microsoft

Conversația cu noul Bing bazat pe IA

Autorul analizei redă, ca exemplu, un dialog pe care l-a purtat cu brozserul Bing bazat pe Inteligența Artificială.

Acesta a întrebat: „Poți să recapitulezi cei mai mari câștigători ai premiilor Grammy 2023?”

În pagina de rezultate au fost prezentate răspunsurile obișnuite, în partea stângă. Aceasta în vreme ce, în partea dreaptă, chatbotul Bing a tastat un alt răspuns, cu o listă punctată a câștigătorilor și o mențiune despre recordul pe care îl deține Beyonce cu cele mai multe premii Grammy din istorie. Răspunsul conținea, de asemenea, citate pe care se putea da click, indicând sursa informațiilor enumerate.

Următoarea întrebare a fost: „Știți dacă Beyoncé se află în turneu?".

Chatbot-ul Bing a spus că etapa nord-americană a turneului Renaissance Tour începe în iulie.

Utilizatorul a mai întrebat dacă Bing îi poate achiziționa un bilet la unul dintre spectacole. Iar chatbotul a răspuns cerându-și scuze că nu are banii necesari unei astfel de achiziții.

„Sunt doar un mod de chat al căutării Bing”, a spus, „nu un asistent”.

Jurnalistul a remarcat, însă, un neajuns, acela că răspunsurile vin mai lent decât în mod normal. Inteligența artificială a avut nevoie de aproximativ un minut pentru a tasta numele câștigătorilor de la Grammy. Există și alte opțiuni, în aplicație, care scurtează conversația și care pot fi utilizate.

Browserul Edge cu Inteligența Artificială

Conform sursei citate, noul Bing se bazează pe un model OpenAI îmbunătățit, mai precis și mai relevant decât software-ul său ChatGPT. În plus dispune de cunoștințele vaste ale lui Bing despre lume și internet. Cu toate acestea, nu va reuși să găsească toate răspunsurile corecte, așa cum a arătat Yusuf Mehdi, vicepreședinte corporativ al Microsoft pentru marketingul pentru consumatori. Sistemul este programat să stabilească așteptări cu fraze precum „Acesta nu este un răspuns definitiv”.

Una din funcțiile noi pe care le oferă Inteligența Artificială este aceea că poate rezuma un document de de mai multe pagini, în câteva puncte esențiale, astfel ca cititorul să nu fie nevoit să piardă timp.

De asemenea, în fila Compose, funcția de Inteligență Artificială poate compune un e-mail, o postare pe Facebook, un răspuns la o cerere de angajare etc. Se poate selecta tonul, mesajului (entuziast, profesional, amuzant etc.), lungimea (scurt, mediu, lung) și formatul (paragraf, e-mail, postare pe blog, listă cu puncte).

Inteligența Artificială va fi încorporată în pachetul Office

Sistemul mai dispune de bariere de protecție menite să prevină discursul instigator la ură și alte conținuturi nocive, după cum a declarat Nadella, adăugând că Microsoft a acordat prioritate responsabilității și siguranței AI. Alte asemenea instrumente, a precizat oficialul vor fi introduse în pachetul Microsoft Office.

Acest lucru va face ca proiectul OpenAI să fie disponibil în unele dintre cele mai populare programe software din lume. Elevii vor putea genera ciorne de eseuri, iar profesioniștii vor putea economisi ore întregi de redactare pentru prezentări. Munca lor va fi ușurată folosind câteva indicații simple. (Programatorii de software pot folosi deja IA pentru a genera coduri folosind GitHub Copilot de la Microsoft).

Este un pas înainte, apreciază oficialii Microsoft, iar nu un semn că mașinile vor înlocui munca oamenilor, conform analizei WSJ.