Un oraș din Rusia este supravegheat strict de Inteligența Artificială. Nimeni nu mișcă în front

Un oraș din Rusia este supravegheat strict de Inteligența Artificială. Nimeni nu mișcă în front Sursa foto: Pixabay

Serghei Vyborov se îndrepta spre stația Aeroport a metroului din Moscova în septembrie anul trecut, când a fost oprit de poliție. Fiind un bărbat de 49 de ani, el era conștient de pericolele pe care le presupune călătoria cu metroul în Rusia, mai ales după ce participase la un protest împotriva invaziei Ucrainei.

După protest, Vyborov a fost reținut și fotografiat de către poliție și i s-au luat amprentele. În ciuda acestui fapt, el se grăbea să ajungă la ziua de naștere a fiicei sale, așa că și-a încercat norocul și s-a urcat în metrou.

Spre ușurarea lui Vyborov, nu a fost arestat în acea zi. Cu toate acestea, poliția l-a informat că era monitorizat prin intermediul Sfera, unul dintre sistemele sofisticate de recunoaștere facială din Moscova. Sfera este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai eficiente sisteme de supraveghere din lume, care a dus la reținerea a 141 de persoane numai în anul precedent. „Recunoașterea facială și, în general, camerele video într-un stat totalitar, sunt un rău absolut”, spune Vyborov, exprimându-și opoziția fermă față de această tehnologie.

Propagandă pentru supravegherea excesivă

Vyborov nu este singur în lupta sa. Apărătorii vieții private au avertizat de mult timp asupra pericolelor unor astfel de sisteme și a modului în care acestea ar putea fi folosite ca instrumente de opresiune de către guvernele autoritare și democratice. Sub pretextul tehnologiei „orașelor inteligente”, orașele au instalat rețele uriașe de camere de securitate și au folosit inteligența artificială pentru a se asigura că oamenii nu au unde să se ascundă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce orașele promovează capacitatea acestor sisteme de a combate criminalitatea, de a gestiona mulțimile și de a răspunde la urgențe, militanții pentru protecția vieții private susțin că aceste sisteme ar putea fi folosite ca instrumente de control și opresiune. În Moscova, Vyborov și nenumărate alte persoane se confruntă zilnic cu această opresiune.

Moscova a devenit în prezent al șaptelea cel mai supravegheat oraș din lume, cu un număr estimat de 21 de milioane de camere de supraveghere în întreaga Rusie. Țara se situează printre primele din lume în ceea ce privește numărul de camere de supraveghere conectate, iar sistemul Safe City creat de guvernul Moscovei nu face excepție. Inițial, oficialii orașului au susținut că sistemul va eficientiza sistemele de siguranță publică și va reduce criminalitatea, însă cele peste 217.000 de camere au devenit acum un instrument de monitorizare a protestatarilor, a rivalilor politici și a jurnaliștilor.

Cum se face recunoașterea facială

„Recunoașterea facială ar fi trebuit să fie „cireașa de pe tort”, motivul pentru care toate acestea au fost construite”, spune un fost angajat al NTechLab, una dintre principalele companii din spatele sistemului de recunoaștere facială al Safe City. În urma invaziei din Ucraina, practicile de colectare a datelor din Safe City au devenit din ce în ce mai opace, iar proiectul este acum văzut ca un instrument de represiune digitală împotriva disidenților și a celor care se exprimă împotriva guvernului. Este un exemplu înfricoșător al pericolelor pe care le pot reprezenta tehnologiile smart city. Pentru inginerii și programatorii care au construit aceste sisteme, transformarea în instrumente de opresiune a devenit un moment de cumpănă.

Compania NTechLab a fost fondată în 2015 și a atras atenția presei pe scară largă odată cu lansarea FindFace, o aplicație care le permitea utilizatorilor să identifice fețele prin compararea acestora cu imagini din echivalentul rusesc al Facebook, VKontakte. În pofida avertismentelor privind sfârșitul anonimatului public, se pare că aplicația a fost descărcată de 500.000 de persoane în două luni de la lansare. Cu toate acestea, pentru NTechLab, aplicația a fost pur și simplu o dovadă de concept pentru algoritmul său de recunoaștere a fețelor. Compania a început apoi să vândă tehnologia de recunoaștere facială către întreprinderi mici, cum ar fi centrele comerciale care ar putea să o folosească pentru a prinde hoții sau pentru a urmări traficul de clienți.

sursa: medium.com