Mitul „AI distruge locuri de muncă”, distrus de statistici

Mitul „AI distruge locuri de muncă”, distrus de statistici Sursa Foto: Pixabay

Inteligenţa artificială a creat, nu a distrus locuri de muncă, este concluzia cercetătorilor. Ei au mai spus că impactul negativ produs de AI este nesemnificativ.

Inteligenţa artificială a redus salariile, dar a creat noi locuri de muncă pentru tineri şi persoane cu înaltă calificare, au constatat cercetătorii de la Banca Centrală Europeană. Firmele au investit semnificativ în AI, și multe persoane au crezut că impactul asupra pieţei muncii va fi semnificativ, dar un nou studiu a arătat contrariul.

Un nou studiu despre inteligenţa artificială

În studiul efectuat în 16 state europene, procentul din forţa de muncă în sectoarele expuse la AI a crescut, locurile de muncă pentru care sunt necesare calificări joase şi medii fiind în mare parte neafectate. Cu toate astea, au fost stimulate semnificativ slujbele pentru persoanele cu înaltă calificare.

Instituţia citează „impactul negativ neutru sau slab” asupra câştigurilor şi avertizează că acesta ar putea creşte. „Aceste rezultate nu echivalează cu o achitare. Tehnologiile AI continuă să fie dezvoltate şi implementate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra pieţei muncii şi a salariilor - şi prin urmare asupra creşterii şi egalităţii - încă nu a fost văzut”, se arată în raport, potrivit Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News
IA, Inteligența artificială

Inteligenţa artificială vine cu noi locuri de muncă. Explicația cercetătorilor.Sursa foto: Pixabay

Inteligența artificială va afecta multe locuri de muncă

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este de altă părere. OCDE a declarat că ocupațiile cu cel mai mare risc din cauza automatizării bazate pe inteligență artificială sunt locuri de muncă cu înaltă calificare. Este vorba de 27% din locurile de muncă din cele 38 de țări membre. Printre cestea sunt Marea Britanie, Japonia, Germania, SUA, Australia și Canada.

OCDE a spus că este „clar că potențialul de substituire (locuri de muncă bazate pe inteligența artificială) rămâne semnificativ, stârnind temeri de scădere a salariilor și pierderi de locuri de muncă”.

„Ocupațiile din finanțe, medicină și activități juridice care necesită adesea mulți ani de pregătire și ale căror funcții se bazează pe experiența acumulată pentru a lua decizii, se pot afla brusc expuse riscului de a fi preluate de AI”, a spus OCDE .

Ar putea scurta și săptămâna de lucru

Alți cercetători consideră că AI ar putea scurta săptămâna de lucru. O nouă cercetare efectuată asupra companiilor din Marea Britanie și SUA indică faptul că implementarea inteligenței artificiale în procesele economice și comerciale ar putea conduce la o creștere semnificativă a productivității, deschizând perspectiva reducerii săptămânii de lucru la patru zile.

În SUA, Districtul Columbia iese în evidență, cu peste 40% din forța de muncă care se bucură potențial de o săptămână de lucru mai scurtă. Urmat de Massachusetts și Utah, ambele cu peste 30%.