Înțelegerea dintre Croația și Austria pentru a intra în Schengen. S-a răzgândit în ultimul moment

Înțelegerea dintre Croația și Austria pentru a intra în Schengen. S-a răzgândit în ultimul moment Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Croația a făcut o înțelegere cu Austria pentru a intra în Schengen. Înițial, toate cele trei țări trebuiau să fie respinse, dar lucrurile s-au schimbat în ultimul moment.

În schimbul primirii în spațiul Schengen, Croația ar fi promis Austriei gaze și contracte de infrastructură. Austria avea de gând să respingă toate cele trei țări înainte de a fi anunțată ședința Consiliului JAI privind aderarea la spațiul Schengen, dar a ajuns la o înțelegere cu Croația.

Cancelarul Nehammer s-a răzgândit după ce s-a întâlnit cu premierul bavarez Markus Soder la terminalul de gaz de pe insula croată Krk, acolo unde a venit și premierul croat. Austria ar fi acceptat Croația în Schengen pentru gazoductul din Balcanii de Vest care reduce dependența de gazul rusesc.

Analiștii de la Viena au declarat că România nu a avut ce să-i ofere Austriei pentru a accepta aderarea în Schengen, potrivit Realitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

România nu a intrat în Schengen

Olanda și Austria au votat împotriva extinderii spațiului Schengen în România și Bulgaria. Singurul stat care a fost acceptat este Croația. Olanda a votat împotriva României deoarece aderarea țării noastre a venit la pachet cu cea a Bulgariei. Practic, votul final în Consiliul JAI a fost de 25 – 2. Însă deciziile se iau prin consens astfel că nu a contat faptul că majoritatea statelor membre au fost în favoarea aderării României.

Chiar dacă liderii altor țări au declarat că România merită să intre în Schengen, Austria nu și-a schimbat părerea. „Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile”, a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară la Bruxelles.

Politicianul grec a reluat mesajul transmis de Comisia Europeană şi anume că „Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen”.