Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie pune în pericol securitatea și economia globală. Este concluzia la care au ajuns reprezentanții Uniunii Europene și ai Chinei, la finalul discuțiilor pe care le-au avut vineri, 1 aprilie. Totodată, oficialii de la Bruxelles i-au avertizat pe reprezentanții Chinei ă nu ofere ajutor militar Rusiei pentru a prelungi acest război.
Uniunea Europeană şi China au convenit că războiul din Ucraina ameninţă securitatea globală și economia mondială. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, prezentat concluziile dicuțiilor pe care le-au purtat oficialii Uniunii Europene și ai Chinei. În acest context, el a precizat că a avertizat China să nu ajute la prelungirea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după cum relatează Reuters. Charles Michel a susținut o conferință de presă la finalul primului summit UE – China, din ultimii doi ani, în format virtual.
„UE şi China am convenit că acest război ameninţă securitatea globală şi economia mondială. (…) Orice încercare de a evita sancţiunile sau de a oferi ajutor Rusiei ar prelungi războiul. Acest lucru ar duce la mai multe pierderi de vieţi omeneşti şi un impact economic mai mare”, a declarat Charles Michel.
Oficialul european a precizat că Uniunea Europeană va rămâne vigilentă cu privire la orice tentativă a Chinei de a oferi ajutor financiar și militar Rusiei.
„Vom rămâne, de asemenea, vigilenţi cu privire la orice încercare de a ajuta Rusia financiar sau militar. Cu toate acestea, paşii pozitivi ai Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului ar fi salutaţi de toţi europenii şi de comunitatea globală”, a mai spus președintele Consiliului European.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi premierul Li Keqiang au participat la o discuție cu liderii Uniunii Europene, pe 1 aprilie, în sistem de videoconferință.
Opinia Chinei cu privire la războiul din Ucraina
Premierul chinez Li Keqiang a discutat cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, și cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Discuțiile s-au întins pe parcursul a aproape două ore, în sistem videoconferință. Premierul chinez le-a transmis liderilor UE că Beijingul va face presiuni pentru pace în Ucraina „în felul său”. Declarația a venit după ce Bruxelles-ul a cerut Chinei să nu furnizeze arme Rusiei și să nu ajute Moscova să ocolească sancțiunile occidentale, relatează Reuters.
Oficialul de la Beijing le-a transmis liderilor UE că țara sa a căutat întotdeauna pacea și a promovat ideea de negociere. Oficialul chinez a dat asigurări că dorește să joace un rol constructiv împreună cu comunitatea internațională în stabilirea păcii, a relatat televiziunea chineză de stat CCTV.
Oficialii UE au încercat să transmită Chinei că orice ajutor acordat Rusiei i-ar afecta reputația internațională și ar pune în pericol relațiile cu cei mai mari parteneri comerciali - Europa și Statele Unite.
China cere desprinderea UE de Statele Unite
Pe de altă parte, China și-a manifestat îngrijorarea că țările europene adoptă direcții de politică externă mai dure, după modelul Statelor Unite. Drept urmare au solicitat ca UE „să excludă interferențele externe” în relațiile sale cu China, scrie Reuters.
Președintele Chinei, Xi Jinping, care a participat vineri la o întâlnire virtuală separată cu cei doi lideri UE, a declarat că speră ca Uniunea Europeană să își poată forma o viziune „independentă” asupra Chinei, a relatat televiziunea de stat CCTV.
UE a trecut în 2019 de la un limbaj diplomatic blând față de Beijing la unul mai aspru. Bruxelles-ul a numit China un rival „de sistem”, pe care îl vede ca un potențial partener în lupta împotriva schimbărilor climatice sau a pandemiei.