Președintele Consiliului European avertizează: Închiderea spațiului aerian al Ucrainei ar duce la cel de-al Treilea Război Mondial

Președintele Consiliului European avertizează: Închiderea spațiului aerian al Ucrainei ar duce la cel de-al Treilea Război Mondial Sursa foto: Consiliul European

Președintele Consiliului European nu susține solicitarea Kievului, adresată NATO, de a impune o zonă de interdicție aeriană în Ucraina. Președintele Consiliului, Charles Michel, și-a exprimat temerile că o astfel de măsură ar putea duce la escaladarea conflictului și la izbucnirea unui război mondial.

Preşedintele Consiliului European a vorbit despre situația din Ucraina într-un interviu dat presei franceze. El a reafirmat poziția Uniunii Europene vis-a vis de impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. Charles Michel a subliniat că o astfel de măsură ar putea avea drept consecință izbucnirea unui război mondial. El a precizat că acest risc există și nu poate fi ignorat.

„O astfel de acţiune, în circumstanţele actuale, ar fi considerată drept o intrare a NATO în război, fiind, deci, un risc de izbucnire a celui de-al III-lea Război Mondial”, a afirmat Charles Michel, într-un interviu acordat postului France Inter.

Oficialul de la Bruxelles a subliniat că orice amenințare, în aceste zile, inclusiv cea cu un război nuclear, ar trebui luată în serios. În ultimele zile, în spațiul public au apărut speculații în legătură cu lansarea unui atac nuclear, de către Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu cred că toate ameninţările trebuie luate în serios. (…) Trebuie să tratăm foarte serios ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, este nevoie de protejarea valorilor pe care Ucraina le-a ales”, a subliniat el.

Sancțiunile nu sunt o formă de război

În acest context, Charles Michel a respins ideea conform căreia sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei ar fi o formă de război.

„Noi utilizăm instrumentele pe care le avem la dispoziţie. Au fost impuse aceste sancţiuni pentru a face rău regimului, pentru a limita cât mai mult posibil poziţia sa”, a argumentat Charles Michel.

În urmă cu câteva zile, Charles Michel a cerut NATO să nu instituie zonă de interdicţie aeriană în Ucraina. El a avertizat că o astfel de acțiune ar fi „un pas prea departe”.

sursa: Arhiva EVZ

Liderii NATO nu sunt de acord cu măsura

Charles Michel nu este singurul lider european care se opune instituirii unei zone de interdicție aeriană în Ucraina. Miniştrii de Externe din ţările NATO au respins, vineri, cu ocazia reuniunii extraordinare de la Bruxelles, o astfel de măsură.

„A fost evocat subiectul, iar statele aliate au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece ne-am putea trezi cu un război total în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut evitarea implicării NATO într-un conflict direct cu Rusia. El a pledat pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina.

„Acest lucru ar atrage după sine o escaladare dramatică a situaţiei din Ucraina, ar genera pericole majore. De aceea, nu va exista nicio decizie în sensul implicării statelor NATO la nivel militar”, a subliniat Olaf Scholz.

În schimb, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat decizia, susţinând că acest lucru arată că NATO nu consideră prioritară „libertatea Europei”.