WikiLeaks: Ponta a încercat să obțină SPRIJINUL americanilor pentru RĂSTURNAREA lui Băsescu
- Radu Pădure
- 17 octombrie 2016, 12:23
Victor Ponta trebuia să se întâlnească pe 29 iulie 2012, în plină desfășurare a referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu, cu ambasadorul american Mark Gitenstein și cu John Podesta, adevărată eminență cenușie a democraților americani, actualul șef de campanie al lui Hillary Clinton și fost consilier al lui Obama.
Potrivit dezvăluirilor recente ale WikiLeaks, în care sunt publicate câteva mii de mailuri ale lui John Podesta, există și un schimb de mesaje între frații John și Tony Podesta și ambasadorul american Mark Gitenstein din vara fierbinte a lui 2012, când USD a încercat răsturnarea lui Traian Băsescu printr-o lovitură de forță, scrie Sorina Matei pe blogul său.
Într-un mail din 28 iulie, în preziua referendumului care viza demiterea președintelui, ambasadorul Gitenstein le reamintea fraților Podesta și lui David Morris (consilier politic al ambasadei SUA) că a doua zi, pe 29 iulie, aveau întâlnire cu premierul român Victor Ponta, copreședinte alături de Crin Antonescu al USD.
Mesajul lui Gitenstein, care are titlul: „Seeing Ponta”, precizează ora „@10PM mâine seară, timpul nostru. Nu am adresa lui Matt. Ar fi grozav dacă voi băieții ați vorbi cu el înainte.”
„Matt” este strategul american Matt Browne, fondator al think tank-ului American Center for Progress.
Într-un nou e-mail către John Podesta, pe 30 iulie 2012, adică a doua zi după referendum, sub titlul „more official results”, Mark Gitenstein scria: „Încă nu e final. Dar de la biroul electoral oficial şi bazat pe 97% din previziunile raportate de secţiile de votate. Foarte probabil să ţină. De asemenea, înseamnă că frauda nu este semnificativă. Voi face o declaraţie după ce Curtea Constituţională certifică rezultatul. Rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui: – În România a avut loc duminică referendumul de demitere a preşedintelui. Rata de participare a fost de 46,13%, cu o marjă de eroare de 3%, Biroul Electoral Central a anunţat luni, la 10 AM. Aceste rezultate sugerează că Băsescu supravieţuieşte retragerii deoarece numărul de alegători care au votat a fost mai mic decât cel cerut de pragul de prezenţă de 50% plus 1 necesar ca rezultatele referendumului să fie valide. Aceasta este ultima estimare a participării şi include, de asemenea, unele secţii de votare din străinătate. Potrivit BEC, 87,55% dintre cei care au votat au optat pentru demiterea preşedintelui iar 11,12% au votat împotriva înlăturării preşedintelui”.
Pe 25 iulie, cu patru zile înainte de referendumul de demitere a lui Băsescu, într-o analiză privind situația din România făcută pentru American Center for Progress, John Podesta scria:
„Pretenţiile exprimate de Washington Post sau The Economist, conform cărora primul ministru Victor Ponta a subminat democraţia în România prin suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, nu sunt doar greşite, ci induc în eroare cu bună ştiinţă. La o analiză mai atentă a acţiunilor mai mult sau mai puţin recente ale preşedintelui suspendat, precum şi a recentelor decizii ale Curţii Constituţionale în această privinţă, se constată că primul ministru apără, de fapt, democraţia.”
Pe de altă parte, Victor Ponta a declarat că îi cunoaște pe John Podesta și pe Matt Browne, însă afirmă că „sigur nu” i-a întâlnit în ziua referendumului.
Sorina Matei a dezvăluit că între puternica firmă de lobby Podesta Group și compania Federal Media Partner, deținută de Ioan Alexandru Iordăchescu, un apropiat al lui Sebasttian Ghiță, a fost încheiat în toamna lui 2014 un contract de „consultanță strategică și servicii în domeniul comunicării ce poate include și activități politice.”.