Evenimentul Zilei > International > Întâlnire secretă de gradul 0. Unde a vorbit președintele cu urmăritul internațional
Întâlnire secretă de gradul 0. Unde a vorbit președintele cu urmăritul internațional

Întâlnire secretă de gradul 0. Unde a vorbit președintele cu urmăritul internațional

Apar noi dovezi despre o întâlnire secretă dintre președintele Moldovei, Igor Dodon și oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc, condamnat de justiția din Republica Moldova.

Întrevederea Igor Dodon cu Vladimir Plahotniuca avut loc la hotelul Pomegranate, din peninsula grecească Halkidiki. Hotelul îi aparține oligarhului Igor Ceaika, un prieten al lui Igor Dodon și partener de afaceri al fratelui acestuia – Alexandru Dodon.

În operațiune ar fi fost implicat și oligarhul bulgar Vasil Bojkov, care i-ar fi pus la dispoziție lui Dodon iahtul său, pentru a se deplasa la întâlnirea cu Plahotniuc, scrie Ziarul Național, care prezintă mai multe dovezi din care rezultă sincronizarea traseului celor doi, scrie Ziarul Național din Republica Moldova.

Întâlnirea ar fi avut loc în contextul în care judecătorii moldoveni au emis pe 22 mai 2020, mandat de arestare (în lipsă) pe numele controversatului oligarh, Vladimir Plahotniuc, ex-lider al Partidului Democrat din Moldova. Plahotniuc este acuzat de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unui grup criminal. Două din aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă până la 15 ani de pușcărie, scria Deutsche Welle la acea dată.

Cum s-a aflat

La mijlocul lunii martie 2020, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA și că se întreprind „măsurile necesare pentru a fi deportat”. În acea perioadă, procurorul Stoianoglo spunea că Plahotniuc nu poate fi extrădat acum, deoarece nu există un acord de asistență juridică între Republica Moldova și SUA.

„Totul trebuie realizat prin încheierea acordului de colaborare între SUA și Moldova”, spunea atunci procurorul general – în contrast cu președintele Igor Dodon, care spunea că Moldova ar fi cerut deja extrădarea lui Plahotniuc.

Oligahul moldovean este căutat și de către organele de drept din Rusia. În august 2019, Judecătoria regiunii Tversk din Moscova a emis mandat de arestare din oficiu pe numele lui Plahotniuc la solicitarea Ministerului rus de Interne, care îl cercetează pe Plahotniuc pentru implicare în spălare de bani – ar fi vorba de peste 37 miliarde de dolari.

Călătoria ad-hoc pe Muntele Athos a președintelui Igor Dodon de la finele lunii august curent ar fi fost doar un pretext pentru public. Deși șeful statului și-ar fi dorit să țină în secret vizita respectivă, pe 28 august 2020 a fost nevoit s-o anunțe printr-un anunț plasat pe pagina sa de Facebook.

O călătorie inopinată, neplanificată, despre care nu s-a anunțat din timp și care a fost pregătită în mare grabă de către oamenii președintelui. Acesta însă neagă întâlnirea cu Plahotniuc.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: