Întâlnire de urgență la Guvern. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă discută despre tăierile bugetare
- Ionel Sclavone
- 24 aprilie 2023, 11:06
Posibile soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare reprezintă tema de discuție a principalilor lideri ai coalției de guvernare, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL). Cei doi s-au întâlnit la sediul Guvernului, de la Palatul Victoria, în această dimineață, luni, 24 aprilie, pentru a se pune de acord. Întrevederea are loc în contextul necesității adoptării în Guvern a ordonanței de urgență pentru reducerea cheltuielilor.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă discută în legătură cu măsurile pe care ar trebui să le adopte Guvernul în vederea reducerii cheltuielilor bugetare. De la întrevedere lipsește cel de-al treilea lider al coaliției, vicepremierul Kelemen Hunor, de la UDMR.
În această săptămână, guvernul ar trebui să anunțe, oficial, un pachet de reformă care să ducă la economii bugetare. Până la finalul anului, guvernul trebuie să atingă un deficit public de 4,4% din PIB, de la 5,7% cât a fost înregistrat anul trecut.
Premierul Nicolae Ciucă a promis că se vor face economii la anumite categorii de cheltuieli publice, fără să fie afectate salariile din sistemul bugetar sau pensiile românilor. El a spus că nu va fi austeritate și nici nu vor fi modificate sumele prevăzute pentru investiții. În schimb, Nicolae Ciucă a precizat că, în acest an, nu vor mai fi acordate majorări salariale, pentru lucrătorii bugetari și nici nu se vor mai face angajări.
Pe de altă parte, autoritățile ar vrea să interzică și cumulul pensiei cu salariul în sistemul public, cu excepția medicilor și a profesorilor. Însă o astfel de măsură nu este agreată de cei vizați, de regulă personaje cu funcții importante, care beneficiază de pensii speciale.
Guvernul condus de Nicolae Ciucă și-a propus să adopte actul normativ care să reglementeze reducerea cheltuielilor bugetare în prima ședință, în această săptămână.
Deficit bugetar de 1,07% din PIB după primele două luni
Execuţia bugetului general consolidat, în primele două luni ale anului 2023, s-a încheiat cu un deficit de 1,07 % din PIB, respectiv 17,04 miliarde de lei, conform informațiilor furnizate de MinisteruL Finanțelor Publice. La finele lunii februarie a anului trecut, bugetul se închidea pe un deficit de 9,51 miliarde de lei, respectiv 0,72% din PIB, mult mai mic.
Oficialii Ministerului Finanțelor dau vina pe încasările reduse la bugetul public, pentru acest deficit, dar și pe ajutoarele acordate persoanelor vulnerabile. Potrivit MF, creşterea deficitului bugetar în primele două luni ale acestui an a fost influenţată şi de încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România.
Bugetul pentru acest an este construit, conform informațiilor Ministerului Finanțelor Publice, pe o prognoză de PIB nominal de 1.552,1 miliarde de lei, cu o creştere reală de 2,8%, şi pe o scădere a deficitului public la 4,4% din PIB, de la 5,7% anul trecut.