Instituţiile publice au cheltuit pe avocaţi privaţi 66 de milioane de euro în doi ani
- Antoaneta Etves
- 14 decembrie 2016, 00:00
Un raport al Curţii de Conturi arată câţi bani au dat instituţiile publice pe servicii juridice, deşi au angajaţi jurişti. Campioană este Compania de Drumuri, potrivit documentului citat
Un document publicat recent de Curtea de Conturi arată că inspectorii au descoperit că ministerele, companiile de stat şi primăriile au achitat pentru servicii juridice private aproximativ 66 de milioane de euro. Controlul Curții s-a încheiat la sfârșitul lunii noiembrie. Şefii de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au cheltuit cel mai mult: 11 milioane de euro pe avocaţi privaţi în doi ani. Asta, deşi aveau în subordine 135 de jurişti. CNAIR a plătit aceste onorarii către case de avocatură în perioada 2013-2015.
Au plătit onorarii fără factură
Inspectorii spun că o mare parte din bani au fost daţi pentru servicii care ar fi trebuit prestate de angajaţii cu studii juridice din Companie. „Deși a dispus de 135 angajați cu specialitate juridică, pentru care a efectuat cheltuieli în sumă de 6,7 milioane lei, în perioada 2013-2015, Compania de Drumuri a efectuat plăți către casele de avocatură în cuantum total de 48,1 milioane lei”, se arată în raportul Curţii. Potrivit documentului, în „numeroase situaţii”, la Companie au fost decontate cheltuieli adiacente onorariilor stabilite în contractele de asistență juridică. S-a decontat în acest fel combustibil, cazare şi mese la restaurante, fără a se stabili că a fost în interesul Companiei de Drumuri.
Alte instituții publice care au efectuat cheltuieli mari cu cabinete de avocatură, deși au structuri juridice proprii, sunt: Ministerul Finanțelor Publice (17,5 milioane lei) Ministerul Culturii (9,9 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (8 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (7,5 milioane lei), Ministerul Tineretului și Sportului (5,5 milioane lei). Pe de altă parte, primăriile au cheltuit în perioada 2013-2015, potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, aproximativ 31 de milioane de euro.
Inspectorii cer schimbarea legii şi vor monitoriza tarifele
Curtea de Conturi a recomandat Executivului modificarea Ordonanţei 26/2012, în urma acestui control. Inspectorii cer ca în lege să scrie exact ce servicii pot fi achiziţionate de la avocaţi privaţi şi ce servicii nu. Totodată, Curtea a anunţat că va face o bază de date cu tarifele percepute de fiecare casă de avocatură, pe categorii de activităţi juridice.