Instanța supremă judecă astăzi recursul în casație în cazul ICA
- Virgil Burl ă
- 13 ianuarie 2015, 10:11
Dan voiculescu și ceilalți condamnați din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) joacă astăzi la instanța supremă ultima carte în încercarea de a scăpa de condamnarea de 10 ani închisoare
Un judecător de la instanța supremă ia în discuție, în ședință secretă, ultima cale extraordinară de atac invocată de avocații condamnaților din dosarul ICA, recursul în casație. Cealaltă cale extraordinară, contestația în anulare, a fost respinsă de Curtea de Apel București săptămâna trecută. „S-a exercitat şi calea extraordinară de atac a recursului în casaţie, însă această împrejurare nu constituie absolut niciun impediment pentru formularea unei alte căi de atac extraordinare care este supusă, la fel, unei durate determinate. Constestaţia în anulare este deschisă într-un termen de cel mult zece zile de la începerea executării, iar recursul în casaţie la o dată ulterioară, în 30 de zile de la comunicarea motivării”, a explicat în urmă cu câteva zile avocatul lui Voiculescu, Gheorghe Mateuţ.
Ce este recursul în casație Potrivit legii, „admisibilitatea cererii de recurs în casaţie se examinează în camera de consiliu de un complet format din un judecător, după depunerea raportului magistratului-asistent şi atunci când procedura de comunicare este legal îndeplinită. - Dacă cererea de recurs în casaţie nu este făcută în termenul prevăzut de lege sau dacă cererea este vădit nefondată, instanţa respinge, prin încheiere definitivă, cererea de recurs în casaţie. - Dacă cererea de recurs în casaţie a fost retrasă, instanţa ia act de retragere, prin încheiere.
În cazul în care instanţa constată că cererea îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 434-438, dispune prin încheiere admiterea în principiu a cererii de recurs în casaţie şi trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie.
Suspendarea executării
(1) Instanţa care admite în principiu cererea de recurs în casaţie sau completul care judecă recursul în casaţie poate suspenda motivat, în tot sau în parte, executarea hotărârii, putând impune respectarea de către condamnat a uneia dintre obligaţiile prevăzute la art. 215 alin. (1) şi (2). (2) În cazul în care persoana condamnată nu respectă obligaţiile impuse prin încheiere, completul care va judeca recursul în casaţie, din oficiu sau la cererea procurorului, poate dispune revocarea măsurii suspendării şi reluarea executării pedepsei. (3) Aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor de suspendare a executării hotărârii şi supravegherea respectării obligaţiilor impuse se fac prin instanţa de executare.