Dosar scandalos. Au abuzat copii, dar au scăpat prin prescripție

Dosar scandalos. Au abuzat copii, dar au scăpat prin prescripție Violență fizică. Sursa foto: Arhiva EVZ

Instanța a constatat prescripția faptelor într-un proces penal care viza trei angajate din cadrul Direcției de Protecția Copilului Prahova. Femeile au fost trimise în judecată pentru abuzuri grave asupra copiilor instituţionalizaţi.

Cele trei angajate lucrau ca instructoare de educaţie sau asistente medicale și au fost filmate în timp ce loveau copiii. Martorii au arătat că băyaia era o practică obișnuită în centrul social unde copiii cu handicap trebuiau îngrijiţi.

Instanța pus capăt procesului

Cele trei angajate trimise în judecată își desfășurau activitatea într-un centru de îngrijire pentru copii cu afecţiuni psihice. Instituția funcționa în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova. Ele au fost anchetate și trimise în instanță pentru abuzuri grave asupra copiilor instituţionalizaţi.

Judecătoria Ploiești a decis să pună capăt procesului penal după ce a constatat că faptele s-au prescris. Procesul celor trei, Mihai Steluţa Mariana, Stancu Violeta şi Bănică Paula, a început în septembrie 2022. Angajatele au fost trimise în judecată pentru purtare abuzivă după ce au fost filmate lovind copiii. Martorii au arătat că este vorba despre o practică în centrul social unde copiii cu handicap ar fi trebuit îngrijiţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instanța a constatat că faptele, comise în 2018, s-au prescris între timp. Cu toate acestea, magistraţii le obligă pe cele trei să plătească victimelor daune morale în valoare de câte 4.500 de lei pentru fiecare persoană bătută. În dosar au fost identificate patru persoane vătămate.

Ancheta a fost deschisă în urma sesizării unui bărbat, martor, care se afla în proces de divorţ, soţia sa fiind angajată în cadrul complexului. Bărbatul a accesat un telefon mobil al soției, pentru a identifica probe în procesul de divorţ. În acest context, a descoperit mai multe conversaţii purtate de soție cu o colegă. Din conversații rezulta că cele două şi alţi angajaţi, în timpul serviciului, agresau copiii instituționalizați.

Copii cu handicap abuzați

Copii cu handicap agresați Sursa foto: EVZ

Concluziile procurorilor în acest caz

Procurorii au stabilit că minorii supuși abuzului erau beneficiari ai serviciilor centrului, unde lucrau femeile salvate de instanța de judecată prin prescripție. Ei erau minori cu handicap, separaţi, temporar sau definitiv de părinţii lor, fiind trimiși în plasament.

„În urma parcurgerii conţinutului acestor discuţii a reieşit că atât inculpatele (...) cât şi alţi angajaţi au comis abuzuri grave asupra minorilor instituţionalizaţi - victime ale unor acte violenţă verbală şi de agresiune fizică, mod în care au reuşit să şi-i subordoneze, făcându-i «să le ştie de frică». Totodată, au rezultat indicii şi cu privire la faptul că în rândul personalului angajat era uzuală practica de a sustrage diverse bunuri destinate consumului copiilor instituţionalizaţi (produse alimentare şi obiecte vestimentare)”, se arată în documentele aflate la dosar.

Din aceleaşi documente reiese că angajaţii centrului îi băteau pe copiii cu handicap deşi aceştia erau inofensivi. Aceasta, au stabilit anchetatrii reprezenta o practică obișnuită. Scopul era să-i sperie și să-i determine să facă ceea ce li se cerea.

„Trebuie remarcat că în perioada 23.07.2018-21.08.2018, perioada acoperită de măsurile de supraveghere tehnică autorizate în cauză, toate cele 4 persoane vătămate au fost victimele unor acte de agresiune fizică şi verbală. Mai mult decât atât, deşi unele dintre persoanele vătămate, respectiv ###### #####-######## şi ##### #######, erau persoane inofensive, au fost victimele unor acte de agresiune fizică repetate, pentru simplul motiv că au creat disconfort prin comportamentul specific tulburărilor psihice cu care sunt diagnosticaţi”, se arată în dosar.

instanță

Judecători Sursa foto: Arhiva EVZ

Instanța a decis închiderea dosarului

Unul dintre martorii din dosar a relatat că a observat abuzurile încă din anul 2009, când s-a angajat în centru. El a relatat pentru instanța de judecată că a observat cum anumiți angajați exercitau constant diverse forme de abuz asupra minorilor. Acesta a încercat să justifice conduita personalului angajat prin faptul că minorii cu probleme neurovegetative nu reacţionează întotdeauna la anumite înemnuri.

În schimb, reacționau atunci când erau agresați sau abuzați. Aceasta deoarece aşa au fost obişnuiţi de-a lungul timpului prin educaţia oferită de educatori care nu aveau calificarea şi aptitudinile necesare pregătirii unor copii cu dizabilităţi.

Bărbatul care a făcut sesizarea a relatat situaţia şi la DGASPC Prahova. Un raport încheiat în urma unui control intern arată că au fost constatate şi sancţionate mai multe abateri disciplinare.

Protecția Copilului a apreciat că nu există „dovezi din care să rezulte că beneficiarii sunt agresaţi de către angajaţi, că se mănâncă din hrana beneficiarilor şi că sunt sustrase bunuri din centru iar comisia nu are la dispoziţie mijloacele necesare şi competenţa legală pentru verificarea veridicităţii celor semnalate prin sesizarea domnului”.