Evenimentul Zilei > Justitie > Instanța a DECIS: 13 PROFESORI implicați în dosarul MITĂ la BAC au fost condamnați la închisoare cu EXECUTARE
Instanța a DECIS: 13 PROFESORI implicați în dosarul MITĂ la BAC au fost condamnați la închisoare cu EXECUTARE

Instanța a DECIS: 13 PROFESORI implicați în dosarul MITĂ la BAC au fost condamnați la închisoare cu EXECUTARE

Judecătorii Tribunalului Ialomița au anunțat marți, 22 decembrie 2015, primele sentințe în Dosarul “Mită la BAC 2012”. 13 dintre cei 17 profesori acuzați au primit pedepse cu executare, în timp ce ceilalți 4 au fost lăsați în libertate, sub supravegherea organelor juduciare. Hotărârea Tribunalului Ialomița nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel București.

Dosarul «Mită la BAC 2012» a fost instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală care i-a trimis în judecată pe cei 17 profesori acuzaţi de fraudarea examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2012. Cazul a ajuns în instanţă în luna decembrie 2014, informează site-ul independentonline.ro. Profesorii au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi de faptul că au pus note mai mari unora dintre elevi, în schimbul unor sume de bani.  Anchetatorii au reţinut că, în funcţie de disciplină, banii ceruţi de profesori puteau ajunge şi pînă la 1300 de lei.  Mai mult, procurorii DNA au reţinut faptul că profesorii îi învăţau pe elevi cum să-şi semneze lucrările pentru a fi mai uşor identificate. 16 dintre profesori şi-au recunoscut faptele în faţa judecătorilor. Aceştia au primit pedepse cu o treime mai mici, potrivit legii. Otilia Dumitru, principalul suspect al cauzei, a refuzat să-şi recunoască nevinovăţia.