Inspecție internațională în România. Ce domeniu este vizat și cât de valoroase sunt obiectivele cercetate

Inspecție internațională în România. Ce domeniu este vizat și cât de valoroase sunt obiectivele cercetate

Situația pădurilor seculare și virgine de fag din România a intrat în atenția ONU. Cea de-a 43-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial UNESCO a dezbătut tocmai această problemă.

Mai mult decât atât, UNESCO va trimite experți în România care să evalueze situația acestor păduri. Despre acest fapt a vorbit în această seară, la Antena 3, jurnalistul Radu Tudor. 

Experții UNESCO vor veni la noi în țară să vadă cum sunt respectate obiectivele înscrise în Lista Patrimoniului Mondial. Fiind vorba de pădurile seculare și virgine de fag.

În esență, UNESCO va evalua situația acestor păduri din 11 țări europene, între care și România.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul reuniunii Comitetului patrimoniului mondial UNESCO au participat și reprezentanți ai României, în speță Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, din delegație făcând parte și deputaţii Lucian Simion şi Sorin Lazăr, dar şi senatorul Alexandru Pereş, anunță portalul www.news.ro. 

„În discuţie se află, în principal, zonele tampon din parcurile naţionale Domogled-Valea Cernei şi Cheile Nerei-Beusnita, unde s-a înregistrat activitate de exploatare forestieră şi există temerea că acestea au fost foarte aproape sau chiar adiacente de graniţele zonelor componente ale sitului UNESCO. 

Reprezentanţii organismului internaţional nu au siguranţa că tăierile de arbori nu afectează negativ procesele naturale şi, în consecinţă, valoarea universală a sitului. 

Personal, sper că nu am fost atât de lipsiţi de responsabilitate, încât să periclităm apartenenţa noastră la acest important obiectiv de patrimoniu UNESCO, pentru o activitate economică pasageră”, a conchis deputatul Ionel Palăr.