Însemne solare și modelele Pandurilor pe tricourile de Cupa Mondială, pentru „stejari”
- Daniel Spasov
- 18 august 2015, 13:37
Pentru Cupa Mondiala, Stejarii au ales sa poarte echipament innobilat cu insemne traditionale romanesti, pentru a spune lumii cine sunt, de unde vin si care este credinta lor, o adevarata carte de vizita, informeaza site-ul oficial al forului.
Din respect pentru inaintasi, pentru neam, ei aduc dovezi de continuitate si de intelegere pentru ordinea fireasca a lumii, pentru viata, energie si echilibru: semne benefice, stravechi, pe care stramosii nostri le-au purtat si la Sarbatoare dar si la lupta. Au fost cusute si tesute de mainile femeilor dragi. Si pentru fiecare gest, pentru fiecare etapa de lucru, s-au creat rituri. Asa s-a nascut ritualul: pentru obtinerea fibrei, pentru tesut, cusut, vopsit, pentru iesirea in lume cu vesminte, gateli si podoabe temeinic asezate.
Creatia vestimentara romaneasca, in intregul ei, insufla optimism si certitudine, pentru ca se bazeaza pe o conceptie spirituala multimilenara. Portul nostru a adunat toate elementele primare create in paleolitic si neolitic, aura sacra a civilizatiei bronzului, suflul cromatic al naturii, simbol al intelepciunii de inceput – si le-a pastrat, pentru ca noi sa avem surse de inspiratie.
Raportul dintre Cer si Pamant a ramas cum a fost stabilit, omul pastrand credinta in forta Cosmosului si inchinandu-se unui singur Tata-Ceresc. In spatiul nostru spiritual au ramas dintotdeauna aceleasi legi cultice solare, bazate pe echilibru si regenerare.
Echipamentul GALBEN
Cercul este asociat cu chipul Soarelui, semn masculin, si cu vatra focului, desprinsa din Soare. Fiind o spirala inchisa, adusa in punctul de plecare, a ramas simbolul izvorului de energii in vesnica miscare, mereu plasat in centrul grafic de interes si redat in variante nenumarate. Simbolurile solare au dainuit in toate timpurile, reprezentand miscarea circulara, perpetua, energia fara sfarsit.
Semnele Soarelui au imbogatit stalpii si portile, bunurile locuintei, leaganul copiilor, pieptarele barbatilor, scuturile razboinicilor. Aici, la noi, cultul Soarelui a fost dintotdeauna: apreciat in epoca pietrei si cea a bronzului, activat cu mai multa forta in epoca fierului. Soarele a determinat impartirea timpului, ciclurile vegetale, ritmul vietii. Miscarea este atribut al cultului solar. Cercul e conturul jocului ritual.
Cercul a insemnat miscarea perpetua, regenerarea, a dat forma Universului si a stat la originea vietii terestre. Cercurile concentrice au multiplicat semnificatia. In acest semn si-au gasit expresia; focul, apa, painea de ritual, ceramica, hora – toate fiind legate de simbolul miscarii circulare.
Carpaticii credeau profund in puterea Tatalui, asemuindu-l cu chipul Soarelui. Culorile rasaritului, rosu, galben si albastru, cele mai puternice, cele mai iubite, au devenit culorile nationale; ai nostri le-au purtat, “picurate” sau in crampeie, pe vesmintele de Sarbatoare, atunci cand ei credeau ca Cerurile se deschid.
Echipamentul ALB
Cu negru pe alb s-a scris, pe straiele de Sarbatoare, intreaga filozofie a existentei noastre, cu semne ce sunt mult mai vechi si mai complexe decat literele. Adesea apare Pomul Vietii, rasarind din Mama-Pamant, redata ca romb, sfera sau glastra, crescand intr-o increngatura cu ramuri pline de frunze, ofrande, rod si semnificatii. El este arborele primordial, canal de energie, coloana vertebrala a Lumii, ce se regaseste in fiecare dintre noi. Insufla verticalitate si regenerare, izvor de viata.
Pe hainele groase, semnele s-au desenat cu gaitan. Acest snur, rasucit spiralic, este tot atat de puternic si important ca si braul lat purtat de zeitatile neolitice si de tarani. Cu rol apotropaic, funia defineste un spatiu protejat (poarta, biserica) sau, in forma delicata, protejeaza pe cei vulnerabili, purtat la incheieturi, drept Martisor.
Daca nu s-ar fi nascocit snurul si din acesta, gaitanul, nu s-ar fi putut reda pe piele sau pe aba, nici cercul, nici spirala si meandrele acesteia. Soarele, Stelele, Pomul Vietii, Ochiul, Calea Ocolita, Sarpele – le-au purtat barbatii pe pieptare, ca pe un scut spiritual. Stilul ce s-a dezvoltat in sud-vestul tarii impresioneaza prin rafinament si putere. Pandurii lui Tudor, Iancu Jianu, Brancusi – pe asta au deschis ochii, asa au crescut si au rodit fapte mari. Pe radacini stravechi, cu energie noua, cresc Stejari puternici.
Tricourile replica ale echipamentului de joc al Stejarilor la Rugby World Cup 2015 vor putea fi achizitionate incepand cu aceasta saptamana de la magazinul Federatiei Romane de Rugby, din Bd. Marasti nr. 18-20, cat si online, de pe www.rugbyshop.ro.