Parintii se ingramadesc sa-si inscrie copiii la scoala cat mai repede, desi listele oficiale vor fi deschise in februarie. Bataie este pe scolile cu renume din zonele centrale.
Multi parinti se ingramadesc sa-si inscrie copiii in clasa I, desi cererile se depun in mod oficial abia luna viitoare si se incheie in septembrie. Ca si in anii trecuti, coada va fi la scolile cu renume din zonele centrale, in defavoarea celor considerate mai slabe, dar aflate la doi pasi de casa.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) spun ca exista presiuni facute de unii parinti pentru intocmirea de liste in aceasta perioada, insa mentioneaza ca graba acestora este nejustificata.
Potrivit proiectului planului de scolarizare pentru 2008-2009, in Bucuresti sunt 12.857 de locuri pentru clasa I, repartizate in 516 clase. In acest an scolar, in institutiile de invatamant din Capitala exista 613 clase, cu un total de 14.190 de „boboci”.
Potrivit inspectorului de imagine din cadrul ISMB, Marian Banu, scaderea numarului de locuri nu trebuie sa-i ingrijoreze pe parinti. „Vom aproba infiintarea de noi clase atunci cand ni se va cere, daca exista motive intemeiate. Invatamantul la acest nivel este obligatoriu si solutii pentru inscrierea tuturor copiilor exista”, precizeaza Banu.
Sistem informatizat pentru eliminarea fraudelor
Scolile acorda prioritate la inscrieri copiilor care locuiesc in apropiere. Parintii care doresc sa-i inscrie pe viitorii scolari la o alta unitate decat cea la care sunt arondati sunt nevoiti sa astepte incheierea acestei primei serii de inscrieri.
Stefan Pacearca, inspector de specialitate pe invatamant primar in cadrul ISMB, spune ca a verificat de curand situatia din scoli: fara sa se recomande, a sunat la una dintre cele mai „vanate” institutii, spunand ca vrea sa-si inscrie copilul. I s-a raspuns ca, deocamdata, nu poate fi vorba de asa ceva.
„Exista bine-cunoscutele tatonari ale parintilor. Locuri sunt insa suficiente”, arata Stefan Pacearca. Inspectorii au in vedere si o metoda de eliminare a eventualelor fraude: in curand va fi pus la punct un sistem informatizat, pentru recunoasterea codului numeric personal al parintelui la depunerea dosarului. Ar putea fi evitate astfel inscrierile la mai multe scoli, „pentru siguranta”.
PREFERINTE
Scolile cu traditie inving din nou
Numarul inca scazut de copii si perspectiva introducerii finantarii pentru fiecare elev - ce va intra in vigoare cel mai devreme de anul viitor - fac ca mai toate scolile sa incerce sa-si diversifice ofertele educationale. Cu toate acestea, parintii merg in continuare pe mana institutiilor „cu nume”, indiferent de distanta la care se afla fata de propria locuinta.
Spre exemplu, in sectorul 1, in care functioneaza 36 de scoli cu invatamant primar, prioritare pe listele parintilor sunt doar cateva, arata Daniela Ionita, inspector pentru invatamantul primar.
Este vorba in special de Scoala Generala nr. 11 „Ion Heliade Radulescu”, Scoala Generala nr. 17 „Pia Bratianu”, Scoala nr. 45 „Titu Maiorescu”, Liceul Teoretic „Jean Monnet” si Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”. Inspectoarea subliniaza insa ca toate scolile din sector au invatatori buni, „la fel de sufletisti”, si le recomanda parintilor sa depuna dosarele la scolile aflate in apropiere.
Stefan Pacearca observa un fenomen nou: odata cu ridicarea noilor cartiere de la marginea Capitalei, incep sa se schimbe si scolile din respectivele zone. Referindu-se la noile oferte ale institutiilor de invatamant, inspectorul ofera cateva exemple: „Sunt scoli care fac grupe de gradinita pentru pepiniera proprie sau clase cu predare intensiva a unui anumit obiect. Directorii au realizat ca nu vor avea bani daca nu se preocupa de asemenea lucruri”.
DOSAR
Acte necesare la inscriere
Cele mai multe scoli au inceput deja sa afiseze numarul de locuri disponibile si documentele necesare pentru inscriere. Intrucat unele institutii au cerinte speciale (cum ar fi cea referitoare la caracterizarea psihopedagogica realizata de educatori), parintii trebuie sa contacteze scoala la care doresc sa-si inscrie copilul, pentru mai multe informatii.
> Cererea intocmita de unul dintre parinti;
> Copie dupa certificatul de nastere al copilului;
> Copii dupa cartile de identitate ale parintilor;
> Dosarul medical al copilului, care sa cuprinda rezultatele analizelor efectuate, vaccinuri s.a.;
> Unele scoli cer o caracterizare psihopedagogica din partea gradinitei la care a fost inscris micutul (in cazul in care a frecventat aceasta forma de invatamant).