INSCOP. Românii se tem de migranții din Orientul Mijlociu și de refugiații ucraineni

INSCOP. Românii se tem de migranții din Orientul Mijlociu și de refugiații ucraineni Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Puțini peste 23% dintre români consideră că Imigranții veniți din Orientul Mijlociu reprezintă o amenințare majoră, potrivit celui mai recent sondaj INSCOP. În privința imigranților sosiți din Ucraina, aproximativ o cincime dintre respondenți au declarat că se tem de ucrainenii care s-au refugiat în țara noastră.

Sondaj INSCOP: Percepția românilor în privința refugiaților de război

Sondajul INSCOP comandat de agenția de știri news.ro a măsurat percepția societății civile în privința refugiaților veniți în România. Astfel, aproximativ un sfert dintre români, sunt de părere că imigranții din Orientul Mijlociu reprezintă un pericol pentru securitatea Românei.

21,1% dintre responedenți au declarat că imigranții din Ucraina ar reprezenta o amenințare pentru intergritatea României, în timp ce 10,5% au declarat că persoanele din UE ar putea reprezenta o amenințare pentru România.

Sondaj

Sursa foto: INSCOP

Atitudinea față de imigranții din Ucraina

În funcție de preferințele politice, 22% din electoratul PSD-PNL consideră refugiații din Orientul Mijlociu o amenințare. Aceeași părere este împărtășită și de 32% dintre alegătorii AUR. 25% dintre votanții ADU se tem de persoanele provenite din Orientul Mijlociu.

Ne puteți urmări și pe Google News

21,1% dintre persoanele chestionate sunt de părere că refugiații din Ucraina sunt o amenințare pentru România. O pondere de 16,4% consideră ucrainenii reprezintă o amenințare. 32.5% au răspuns că refugiații din țara vecină sunt inofensivi.

Sondaj INSCOP

Sursa foto: INSCOP

Sondaj INSCOP: O cincime din electoratul Coaliției consideră refugiații din Ucraina o amenințare

O cincime din electoratul Coaliției consideră oamenii din Ucraina o amenințare, la fel și electoratul AUR, dar într-o proporție de 28%, în timp ce doar șapte procente din votanții ADU au aceeași părere. Pe criterii de vârstă, 17% dintre respondenții cu vârste între 18-29 de ani văd ucrainenii drept un pericol pentru securitatea României.

Aceeași opinie este exprimată de 26% dintre românii cu vârste între 30 și 44 de ani. 21% dintre subiecții cu vârste între 45-59 de ani și 20% dintre cei de peste 60 de ani se tem că refugiații de război din Ucraina reprezintă o amenințare pentru țara noastră.

Cetăţenii proveniţi din alte state membre ale UE

Doar 10,5% dintre respondenți au declarat că persoanele sosite din alte state mebmre sunt un pericol pentru siguranța României. Aceeași părere este exprimată de 9% dintre votanții PNL-PSD. Ceva mai pesimiști sunt alegătorii AUR. 17% din votanții lui George Simion nu au încredere în cetățenii europeni veniți în România.

La polul opus se află electoratul ADU. 3% dintre alegătorii Alianței Dreapta Unită consideră europenii sosiți în România o amenințare pentru securitatea națională.

Sondaj

Sursa foto: INSCOP

Cum poate fi interpretat sondajul INSCOP

„Votanţii AUR sunt mai sceptici cu privire la imigranţi, indiferent din ce zonă a lumii ar veni, în timp ce votanţii ADU sunt mai toleranţi. Votanţii PSD-PNL au opinii similare cu media populaţiei. Tinerii sunt mai toleranţi faţă de imigranţi, la fel şi persoanele cu studii superioare.

Locuitorii din Bucureşti şi marile oraşe sunt mai toleranţi cu privire la imigranţii din Ucraina, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi a celor din mediul rural. Pe de altă parte, bucureştenii şi locuitorii marilor oraşe sunt ceva mai intoleranţi faţă de imigranţii proveniţi din Orientul Mijlociu, comparativ cu locuitorii oraşelor medii, mici şi cei din rural”, remarcă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 12-20 aprilie, prin metoda CATI și prin intermediul chestionarului. Volumul eșantionului este de 1.100 de perosane cu vârste de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă este+/- 2,95%, cu un grad de încredere de 95%.