Însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureşti, convocat la MAE

Însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureşti, convocat la MAE

Însărcinatul cu afaceri al Republicii Belarus la Bucureşti, Serghei Molunov, a fost convocat ieri la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce diplomatul a criticat prezenţa României la Conferinţa donatorilor pentru Belarus, prin care ţara noastră, alături de partenerii europeni, şi-a anunţat sprijinul financiar pentru societatea civilă din fosta republică sovietică.

Sergei Molunov a criticat ieri decizia României de a participa la conferinţa organizată la Varşovia, apreciind că acesta este un gest „neprietenos” faţă de Minsk care s-ar putea concretiza inclusiv într-o înrăutăţire a relaţiilor bilaterale, notează Agerpres.

Azi, partea română a arătat că afirmaţiile diplomatului sunt nepotrivite, „poziţia Bucureştiului în contextul evenimentelor post-electorale din Belarus reflectând şi fiind pe deplin consonantă cu punctul de vedere împărtăşit de toate Statele Membre ale Uniunii Europene”, precizează un comunicat al MAE.

„Conduita României este fundamentată pe necesitatea garantării, prezervării şi apărării libertăţii de întrunire paşnică şi a exprimării neîngrădite a convingerilor”, spune MAE. „Totodată, partea română a subliniat că va sprijini în continuare aspiraţiile către democraţie ale societăţii din Republica Belarus”, mai spune comunicatul.

România donează 100.000 de euro   Ieri, ministrul român de externe a anunţat că ţara noastră va dona 100.000 de euro pentru sprijinirea societăţii civile din Belarus, fondurile urmând să fie alocate din bugetul MAE de asistenţă pentru dezvoltare, potrivit Agerpres.

„Parteneriatul Estic se află printre priorităţile noastre de politică externă, iar orice acţiune care vizează frontiera răsăriteană a UE este importantă şi pentru România”, a afirmat ministrul Baconschi, explicând de ce România a fost reprezentată, la fel ca Polonia, Suedia şi Estonia, la nivel de şef de diplomaţie la această conferinţă.

Potrivit ministrului Baconschi, cea mai mare parte a celor 100.000 de euro alocaţi de România va fi gestionată de organismele Comisiei Europene pentru organizarea de programe de mobilitate academică, burse, training-uri pentru reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile din Belarus.

În plus, membri ai organizaţiilor neguvernamentale pentru drepturile omului din Belarus vor fi invitaţi la Bucureşti în cadrul acţiunilor specifice organizate de MAE sub egida Forumului Mării Negre.

Iniţiativa organizării conferinţei de la Varşovia a fost anunţată de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, în noiembrie 2010, înaintea alegerilor din luna decembrie organizate în Belarus, în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat la conducerea ţării de la mijlocul anilor '90, a obţinut un al cincilea mandat.

Suma totală anunţată la conferinţa de la Varşovia de oficialii din UE şi SUA este de 87 de milioane de euro.

Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani, a fost reales cu aproape 80% din voturi, din primul tur de scrutin al alegerilor. În partea a doua a lunii decembrie 2010, au avut loc mai multe acţiuni de represiune guvernamentală împotriva opoziţiei democratice, care a acuzat fraudarea alegerilor.

Ne puteți urmări și pe Google News