Înregistrările făcute de serviciile de informații, din nou probe în dosarul penal. Ministerul Justiției vrea să le reintroducă

Înregistrările făcute de serviciile de informații, din nou probe în dosarul penal. Ministerul Justiției vrea să le reintroducă Sursa foto: arhiva EVZ

O nouă propunere venită din partea Ministerului Justiției creează noi controverse. Este vorba despre proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală prin care se reintroduce ipoteza potrivit căreia înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, desi acest aspect a fost declarat neconstituțional de către CCR.

La acel moment Curtea a lăsat totuși posibilitatea Guvernului de a modifica legea, pentru că spuneau cei de la CCR, reglementarea nu era clară și previzibilă, iar interceptările nu puteau fi contestate. Așa că ministrul Cătălin Predoiu, a analizat această posibilitate și a găsit o cale prin care Guvernul să stabilească o procedură de contestare la dispoziția inculpaților, astfel încât înregistrările SRI în procesele penale să devină constituțională. 

Ce aduce nou proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală

Proiectul de modificare a Codului de Procedura Penală introduce și alte articole cu privire la informarea persoanei sub supraveghere. Astfel în cel mult 10 zile de încetarea măsurii de supraveghere tehnică procurorul informează în scris pe fiecare persoană supravegheată despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost dispusă în privința sa.

În termen de 20 de zile de la primirea informării, persoana supravegheată are dreptul de a solicita procurorului să-i aducă la cunoștință conținutul proceselor-verbale în care sunt consemnate activitățile de supraveghere tehnică efectuate, precum și să-i asigure ascultarea convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor ori vizionarea imaginilor rezultate din activitatea de supraveghere tehnică. Potrivit proiectului de lege, legalitatea încheierii prin care s-au autorizat activitățile respective, a mandatului emis în baza acesteia, a modului de punere în executare a autorizării, precum și a înregistrărilor rezultate se verifică în procedura de cameră preliminară de către judecătorul de cameră preliminară de la instanța căreia îi revine, potrivit legii, competența să judece cauza în primă instanță.

Ne puteți urmări și pe Google News