Evenimentul Zilei > Actualitate > Înregistrare explozivă. Cum se negociază șpăgile care iau drumul Bucureștiului
Înregistrare explozivă. Cum se negociază șpăgile care iau drumul Bucureștiului

Înregistrare explozivă. Cum se negociază șpăgile care iau drumul Bucureștiului

O înregistrare scandaloasă, în care se poate auzi clar cum sunt dijmuite șpăgile din proiecte pe fonduri europene, a fost prezentată, miercuri, la Antena 3.

În discuția postată pe internet de Marin Badea, ar fi implicat și directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Călărași, Nicolae Chirana. El ocupă acest post din martie 2013. La data numirii sale, era președintele Organizației de tineret din cadrul Partidului Național Liberal Călărași.

Concret, o firmă care s-a ocupat de atragerea de fonduri europene pentru Județul Călărași a refuzat să dea, „pincă” mai departe către București, acolo de unde vin aprobările, urmând ca așa-zisul comision de 10% să fie scos din salariile cele 6-7 angajați, primiți de respectiva firmă, dintre apropiații PNL-ului.

Obiecții în legătură cu șpaga de 10 %. E prea mare

„10% e cam mult lunar, e o rată de-a mea”, se poate auzi distinct o voce feminină, nemulțumită de propunere. Șpaga e cam mare…

Iată și înregistrarea în cauză:

„Revenind la lucruri serioase: vedem cum trebuie să rezolvăm problema, că trebuie să o aducem în normalitate oarecum. Pentru că și eu sunt interesat foarte mult ca treaba să meargă bine și la voi pentru că instituția trebuie să beneficieze de serviciile voastre foarte ok. Pe de altă parte, neoficial acum, am vorbit cu Angelica și eu v-am rugat să vorbească cu toată lumea despre o problemă pe care eu trebuie să mă achit, în fiecare lună, la o terță persoană.

Sunt niște lucruri care sunt neoficiale. Și ea o să vă explice mai departe, nu pot să vorbesc aici, da? Și cu nesupărare, cu supărare, trebuiesc rezolvate. Eu vreau să am discuția asta cu voi ca să vă spun lucrurile cum stau: că în anumite proiecte, există anumite interese. Da? Mai neoficial. Și unele lucruri se fac pe înțelegere. Da? Și eu, ca să iau locurile astea, am negociat cu cineva”, spune directorul.

„Trebuie să dai înapoi ceva. (…) Asta-i România”

În schimb, trebuie să dau înapoi ceva. Da? Deci nu vreau să existe supărare, nu vreau să existe absolut nimic, dacă aveți ceva de spus, spuneți aici și eu vă înțeleg pe toată lumea. Dar, la rândul meu, trebuie să mă înțeleg și eu cu omul respectiv care a decis chestia asta. Și trebuie, ca orice persoană, în România, cum să spun? Ca să-mi perpetuez relația. Da? Pentru că n-au apărut din senin posturile astea ale voastre și nici proiectul ăsta. Și fiecare, acuma, cere, c-așa este!

Deci, vă spun, nu-i pentru mine, clar, nu-mi permit să fac așa ceva, dar oamenii ăia n-au simțul măsurii. Și mă contabilizează: ia să vedem luna asta ce ai făcut? Ați înțeles?… D-aia am vrut să vă chem pe toți, să discutăm față în față, să ajungem la o înțelegere. Pentru că nici mie nu-mi convine, nu am făcut în viața mea așa ceva și nu îmi convine.

Dar am intrat în sistem, dintr-o anumită postură, și trebuie ca sistemul ăla, fiind așa nenorocit, să intri în el. Altfel nu reușești. Asta-i România!”, ar fi spus Nicolae Chirana.

Contactat de jurnaliștii Antena 3, directorul AJOFM Călărași a negat că el ar fi în înregistrare, spunând că este vorba despre „o răfuială”.

Poliția a întocmit, în urma probelor existente, un dosar care a fost trimis la Parchetul Călărași, care va continua cercetările.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.