Inovaţie IT: un grup de tineri a născocit aplicaţia mobilă prin care poţi controla de la distanţă mixerul de acasă
- Simona Tapalag ă
- 27 ianuarie 2014, 12:24
Aplicaţia "Casa Inteligentă", care permite utilizatorului să controleze de la distanţă toate aparatele electronice şi electrocasnice din gospodărie, a câştigat premiul pentru inovație, în cadrul primei ediţii a eMAG Hackathon.
Competiţia eMAG Hackathon a avut loc în perioada 25-26 ianuarie 2014 şi a fost adresată inginerilor IT din cadrul companiei, având premii în valoare de 6.000 de euro. Peste 60 de ingineri IT eMAG s-au întrecut, timp de 24 de ore, în dezvoltarea de aplicaţii pe o temă propusă de ei, de la proiecte pentru reţelele de socializare, pentru mobile şi web, până la aplicaţii de tip "casa inteligentă".
Cinci proiecte câştigătoare au fost selectate de juriul eMAG pe baza a patru criterii: aplicabilitatea şi potenţialul de piaţă, inovaţia, impactul şi adresabilitatea, popularitatea. Proiectul câştigător, cu cel mai bun scor pe toate criteriile, este o aplicaţie "asistent de cumpărături online", dezvoltată ca o extensie de browser care permite utilizatorilor să găsească cea mai bună oferta pentru un produs sau un serviciu în online.
Pe lista proiectelor câştigătoare s-a numărat "Asistentul de cumpărături online", o aplicaţie dezvoltată ca o extensie de browser care permite utilizatorilor să găsească cea mai bună oferta pentru un produs sau un serviciu în online. Aceasta a primit premiul pentru cel mai bun proiect.
Premiul pentru aplicabilitate şi potenţialul de piaţă a revenit aplicaţiei "Dynamic Picture Filtering". Aplicaţia are în spate un algoritm de asociere a elementelor unei imagini sau unui film. În practică, utlizatorul poate fotografia orice produs cu smartphone-ul, oriunde s-ar afla, iar aplicaţia îi va afişa ofertele magazinelor online pentru acel produs.
Premiul pentru inovaţie a revenit proiectului "Casa Inteligentă", o aplicaţie de mobile şi web folosind sistemul Raspberry Pi, prin care utilizatorul poate controla de la distanţă toate aparatele electronice şi electrocasnice din gospodărie, dar şi sistemul de iluminare sau centrala termică.
Premiul pentru impact şi adresabilitate a fost adjudecat de algoritmul de recomandări "Predict the unpredictable", aplicaţia face recomandări relevante utilizatorilor în diverse domenii (filme, cărţi, muzică, produse) folosind baze de date publice.
Premiul pentru popularitate a fost adjudecat de "Facebook Top Music", aplicația de Facebook care stabileşte topuri muzicale pe baza preferințelor prietenilor tăi. Topurile sunt actualizate în timp real în funcţie de ce ascultă prietenii. Aplicaţia are un potenţial mare de viralizare şi poate personaliza topurile în funcţie de oraş, ţară sau grup de prieteni.