Înmatricularea mașinilor se simplifică. Vestea așteptată de mulți șoferi
- Nicolae Comănescu
- 20 martie 2024, 23:20
În Republica Moldova, înmatricularea vehiculelor va fi mult simplificată de autorități.
O decizie pe această temă a fost aprobată miercuri, 20 martie, de Executivul de la Chișinău. Autorii proiectului spun că prin această schimbare se urmărește „digitalizarea serviciilor publice și facilitează modul de interacțiune între beneficiari și autorități”.
Pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins, conform unui comunicat al Guvernului din țara vecină.
Se simplifică înmatricularea mașinilor
De asemenea, persoana va putea transmite dreptul de proprietate asupra vehiculului, fără prezentarea obligatorie a automobilului. Nu va mai fi necesară nici eliberarea copiei certificatului de înmatriculare și radiere din evidență a vehiculului.
De asemenea, termenul de 5 zile lucrătoare oferit pentru verificările la care urmează a fi supus automobilul va fi extins până la 30 de zile, conform zdg.md.
Altfel, în țara vecină, înmatricularea mașinilor se face mult mai riguros, având în vedere că mulți cetățeni preferă să cumpere mașini second-hand aduse din străinătate, la un preț mai mic. De multe ori, însă, pot avea surprize.
Proces mai riguros pentru vehiculele la mâna a doua
De cele mai multe ori, vehiculele rulate sunt aduse de peste hotare. În astfel de situații, cetățenii se pot confrunta cu riscul să procure un vehicul furat, iar vânzătorul de la care-l cumpără nici să nu cunoască acest lucru”, potrivit ASP.
În acest context, ASP a anunțat că înmatricularea, transcrierea dreptului de proprietate și radierea autovehiculelor și remorcilor se efectuează doar după atestarea obligatorie a faptului că vehiculul nu figurează în căutare internațională la data efectuării înmatriculării.
”Verificarea online a vehiculelor prin intermediul Organizației Internaționale a Poliției Criminale Interpol, care deține o bază de date de câteva milioane de mașini furate din Europa și la nivel international, se face în baza Acordului de cooperare informațională, încheiat între Agenția Servicii Publice și Inspectoratul General al Poliției la 21.06.2023. Proiectul a trecut prin mai multe etape de testare, fiind funcțional în prezent”, au explicat reprezentanții ASP.