ÎNGRIJORĂTOR! 84.179 de infecții respiratorii într-o săptămână! Uite cum să te ferești de viroze
- Dana Lascu
- 18 noiembrie 2016, 07:03
Potrivit datelor Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSBCT), la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) înregistrate în săptămâna 7-13 noiembrie, a fost de 84.179. Dr. Tudor Ciuhodaru spune că pentru a te păzi de viroze trebuie să especți cinci reguli simple.
În campania națională de vaccinare antigrupală lansată la începutul lunii octombrie, doar 274.527 de români s-au imunizat, până la 13 noiembrie.
Potrivit CNSBCT, în săptămâna 7 - 13 noiembrie, s-au înregistrat la nivel național nouă cazuri de gripă clinică, comparativ cu 13 cazuri înregistrate în același interval anul trecut.
La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 84.179, cu 2,9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (86.699), dar cu 9,2% mai mare decât cel întregistrat în săptămâna anterioară (77.029).
Conf. Dr. Tudor Ciuhodaru spune că „pentru a te feri de viroze, trebuie să respectați cinci reguli simple. În primul rând, evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile din mijloacele de transport în comun, spaţiile comerciale, în care sunt şanse crescute de a veni în contact cu o persoană infectată, care să vă transmită boala pe cale aeriană, prin contact direct sau obiecte contaminate. Nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave”.
Apoi, nu strică să respectăm regulile generale şi individuale de igienă. „Adică, utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor, precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool”, spune Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe.
Doctorul spune că un mare pericol este dat și de faptul că vem tendința de a ne încălzi locuințele peste temperaturia normală de 18-22 de grade, cel mult 24 de grade atunci când în casă este o persoană răcită. „Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine”, ne recomandă el.
Totodată, ar trebui să respectăm un regim de alimentar adecvat, bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine. „E important să renunţaţi la fumat, să evitaţi consumul de alcool şi să respectaţi programul de odihnă”, exălică Tudor Ciuhodaru.
Nu în ultimul rând, medicul atrage atenția că tendința de a lua pastile după ureche este foarte periculoasă. „Evitaţi automedicaţia. Trebuie să ţinenţi cont că nu există tratament specific ci doar simptomatic cu rol cu în ameliorarea stării clinice şi că orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor, menţionând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă pentru că duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”.