Ar trebui să fim îngrijorați de dezinformarea rusă din Bulgaria

Ar trebui să fim îngrijorați de dezinformarea rusă din BulgariaBulgaria. Sursa foto: Dreamstime

În ultimii ani Bulgaria a demonstrat că intenționează să avanseze spre normalitatea europeană. Fraudele și corupția la nivel înalt care au definit epoca lui Boiko Borisov la cârma guvernului bulgar au luat sfârșit în 2021, când alegerile generale au fost câștigate de Continuăm Schimbarea, partidul reformist al lui Kiril Petkov.

Propaganda rusă în Bulgaria. Dezinformarea rusească, larg răspândită, subminează tentativele țării de a implementa reforme autentice. Conform celor mai influente trei organizații bulgare de verificare a știrilor, dezinformarea rusească a ajuns de acum în stadiul în care poate influența politica bulgară la nivel național, scrie EUObserver.

Dezinformarea rusă a creat dezbinare enormă în Bulgaria

Factcheck.bg, Radioul Național Bulgar și AFP Factcheck au ajuns toate la concluzia că dezinformarea a „creat o dezbinare enormă” în societatea bulgară și totodată „împiedică [Bulgaria] să ia rapid decizii strategice în politica externă”. Această constatare nu denotă nimic mai prejos de un asalt informațional sofisticat comis de Rusia împotriva procesului democratic al unui stat membru UE.

Influența rusă e de multă vreme un ghimpe în coasta tranziției democratice post-comuniste a Bulgariei. În 1989, la destrămarea blocului estic, serviciile de informații bulgare nu și-au tăiat legăturile cu Rusia și nici nu au procedat la reforme interne. Astfel s-a creat un mediu favorabil serviciului secret al armatei ruse (GRU), care a comis acte de sabotaj împotriva aprovizionării vitale cu armament bulgar a efortului de război ucrainean.

Dar nici măcar un singur agent rus nu s-a confruntat cu vreo inculpare ori anchetă penală, din cauza corupției profund înrădăcinate din instituțiile de stat bulgare.

Alegerile europene și Ucraina

Rusia a reușit să-și mențină controlul asupra sistemului de guvernare bulgar prin intermediul fraudei și crimei organizate. UE și-a reluat finanțarea pentru Bulgaria după ce Borisov îi debarcase pe socialiști la alegerile din 2009 cu un program pro-UE, devenind un aliat crucial al cancelarului german Angela Merkel. Însă tot sub mandatul lui Borisov s-a întâmplat ca delapidarea de fonduri UE să nu fie investigată deloc. În loc să-și îndeplinească funcția vitală de a proteja statul de drept, justiția deservea interesele mafiei bulgare, a cărei origine poate fi urmărită până la fosta elită comunistă.

Dar există indicii că tendința se inversează acum în defavoarea poziției privilegiate ocupate de Rusia în aparatul bulgar de stat. Acordul partidului Continuăm Schimbarea de a împărți puterea cu rivalul GERB a pus capăt unei crize politice de doi ani în cursul căreia președintele rusofil Rumen Radev și-a depășit atribuțiile constituționale, luând decizii de politică externă. Sub un guvern interimar numit de președinte, Bulgaria s-a opus sancțiunilor UE contra Rusiei și a refuzat să-i trimită material militar Ucrainei.

De când a revenit la guvernare Continuăm Schimbarea a acționat imediat pentru a reafirma ordinea constituțională de republică parlamentară a Bulgariei și pentru a contracara influența rusă.

Nikolai Denkov n-a ezitat să-l condamne pe Kostadin Kostadinov, liderul partidului rusofil Renaștere / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cât de puternică e propaganda Kremlinului în Bulgaria

Asumându-și funcția de premier, Nikolai Denkov n-a ezitat să-l condamne pe Kostadin Kostadinov, liderul partidului rusofil Renaștere, pentru îndemnuri la violență. În primele șase luni de guvernare Denkov a adoptat noi legi anticorupție, inclusiv un organ special pentru anchetarea funcționarilor publici suspecți de corupție, și și-a înmulțit angajamentele față de Ucraina.

Totuși, exploatarea sferei informaționale de către Rusia amenință să perturbe progresul reformist al Bulgariei și să conserve astfel influența Moscovei. Fapt ilustrat și de parcursul foarte bun al Renașterii la alegerile din 2023, ieșind pe locul trei, după partidele de la guvernare. Pandemia și războiul Rusiei din Ucraina au exacerbat problemele Bulgariei cu inflația și investițiile străine reduse.

Ceea ce i-a permis partidului rusofil să exploateze ideea falsă că adoptarea politicilor de tip occidental contravine intereselor naționale ale Bulgariei. Simpatizanții Renașterii au cerut desființarea bazelor militare NATO și alegeri anticipate, ca protest față de sprijinul acordat de noul cabinet Ucrainei.

Impunerea Renașterii drept cel de-al treilea partid din Bulgaria a corespuns unei intensificări de 20 de ori a propagandei ruse în spațiul online bulgar în intervalul 2021-2022. Scenarii false, cum ar fi că NATO a provocat Rusia sau că Bulgaria e în pericol să fie târâtă în război dacă ajută Ucraina, au fost identificate pe 400 de site-uri bulgare, conform asociației Human and Social Sciences Foundation din Sofia.

Bulgaria, vulnerabilă față de propaganda regimului Putin

Legăturile istorice, culturale și religioase cu Rusia fac Bulgaria în mod special vulnerabilă la propagandă rusofilă. Numai 11% din bulgari aprobă ajutorul militar pentru Ucraina.

Vreme de aproape un an poporul bulgar a ieșit în stradă pentru a protesta împotriva capturării statului de către o mafie oligarhică.

Venirea la putere a partidului Continuăm Schimbarea reflectă această dorință puternică a Bulgariei de a deveni o democrație consolidată în cadrul UE. Însă deșteptarea europeană a Bulgariei nu poate fi luată ca dată. Pentru a se contracara amenințarea dezinformării ruse va trebui să fie găsite mijloace eficiente de a li se comunica cetățenilor bulgari modul în care beneficiază de pe urma integrării europene.

În caz contrar, Bulgaria ar putea aluneca înapoi pe orbita Rusiei.

(Articol de Hugo Blewett-Mundy, cercetător asociat la EUROPEUM Institute for European Policy, Praga; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)