Îngrijorare în România! Se înmulțesc infectările cu noile variante SARS-CoV-2

Îngrijorare în România! Se înmulțesc infectările cu noile variante SARS-CoV-2

Numărul infectărilor cu noile tulpini ale SARS-CoV-2 se înmulțesc pe teritoriul României, conform ultimelor statistici oficiale prezentate de autoritățile sanitare.

Autoritățile sanitare au confirmat aproape 1.000 de cazuri noi de infectare cu variante modificate ale coronavirusului, pe teritoriul României. În cele mai multe cazuri este vorba despre infectare cu tulpina britanică.

Institutului Naţional de Sănătate Publică, INSP, a determinat încă 863 de cazuri de infectare cu noile variante ale SARS-CoV-2. Conform informațiilor furnizate de institut este vorba de o statistică valabilă la data de 11 aprilie. Dintre noile cazuri semnalate, un număr de 857 sunt infectări cu varianta britanică (B.1.1.7), iar patru sunt infectări cu varianta sud-africană (B.1.351). De asemenea, conform datelor INSP, în alte două cazuri este vorba despre o infectare cu varianta braziliană (P.1).

Conform INSP, unul din cazurile de infectare cu o nouă tulpină a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K. Este vorba de un caz semnalat în județul Suceava.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mutația care scade eficacitatea vaccinului

E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi la cea braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului. Acest lucru face ca eficacitatea vaccinului împotriva SARS-CoV-2 să fie mai scăzută în cazul persoanelor infectate cu tulpinele care prezintă această mutație.

Rata de confirmare cu noile tulpini trece de 60%

Până la data de 11 aprilie au fost raportate la INSP - CNSCBT un număr de 1.373 de secvenţieri ale tulpinelor noi de coronavirus. Astfel, conform INSP, până la data de 11 aprilie rata de confirmare cu diferite variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 63%.

Cele şase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul Cantacuzino, Institutul „Matei Balş”, MedLife, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau” şi CRGM al SCJU Craiova.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP – CNSCBT un număr de 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2. În toate cazurile a fost vorba despre varianta britanică (B.1.1.7).