Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte ANRP: „Doamna Kovesi nu există în realitate. E o construcție a Sistemului!”. Puterea cuvântului

Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte ANRP: „Doamna Kovesi nu există în realitate. E o construcție a Sistemului!”. Puterea cuvântului

Plimbată în cătușe și umilită public, fosta consilieră a lui Gabriel Oprea nu se consideră victima unei răzbunări, ci „victimă colaterală” în dosarele despăgubirilor ilegale, în care a fost reținut și președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu. Între timp, pentru că a avut curajul să vorbească despre abuzurile Sistemului, crede că dintr-o „anonimă” a devenit „o țintă personală”. Publicăm, în ediția de astăzi, prima parte a interviului.

Evenimentul zilei: Asistăm la cel mai mare scandal din interiorul DNA de la înființarea acestei structuri. Cine credeți că are cele mai mari motive de îngrijorare?

Ingrid Mocanu: Foarte multă lume. Ideea de anticorupție nu este o idee greșită. Problema este cum se face această luptă anticorupție. Teoretic, persoanele corupte trebuie să răspundă, iar cele care nu au fost corupte trebuie să nu aibă teama aceasta, că în orice moment li se poate înscena ceva. Or la noi nu mai ai siguranța zilei de mâine. Un funcționar care se duce la serviciu și face așa cum scrie în lege, a doua zi poate fi ridicat de pe stradă, pretinzându-se că s-a comis un abuz în serviciu.

- Și acest lucru este de natură să ne îngrijoreze pe toți?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Funcționarii sunt speriați, nu mai emit acte. Le este frică să semneze acte în favoarea cetățenilor. Oricând funcționarul care le rezolvă cererea este pasibil să suporte „rigorile legii”. Altfel spus, DNAul intervine când un cetățean câștigă ceva.

- Cum vine asta?

- În realitate, abuzul în serviciu este o infracțiune de serviciu și legile penale sunt date ca să-i protejeze pe cetățeni. Ei, această infracțiune a ajuns să răstoarne paradigma acesta a protecției cetățeanului. De exemplu, primarul Sectorului 1: presa a trecut foarte ușor peste acest aspect – a fost trimis în judecată pentru că a emis o autorizație de construcție cu toate avizele. Adică s-a afirmat că cel care a primit autorizația de construcție a beneficiat de un drept, și că primarul Chiliman, în mod ilegal, ar fi emis autorizația pentru că nu era bună, după teoria construită de procurori. De parcă primarul Chiliman era arhitect, el a dat o autorizație care avea în spate toate avizele direcțiilor de specialitate - urbanism, arhitect șef. etc. Un primar nu cunoaște toate specializările de sub el.

- La fel cum s-a întâmplat și la ANRP?

- Noi ne-am bazat pe avizele evaluatorului intern și pe raportul evaluatorului extern. Eu am angajat un evaluator care avea în fișa postului să verifice dacă sunt bune rapoartele de evaluare. După care mi se spune că, de fapt, după ce l-am angajat pe acest evaluator, prin concurs, trebuia să-l verific eu pe evaluator. Aici apare paradoxul. Toți cetățenii care au primit despăgubiri se află în aceeași situație cu cei care au dosare la DNA. Oricând se pot trezi – și sunt aproximativ 40.000 de persoane numai cât am fost eu la ANRP – că sunt considerați penale pentru că li s-ar fi greșit rapoartele de evaluare. De aceea, modalitatea aceasta în care este fă- cută lupta anticorupție în România este una foarte prejudiciabilă pentru cetățean. Sperie funcționarul care nu mai are curaj să-i rezolve cererile.

- Ce părere aveți despre serialul „Noi suntem statul”, publicat în paginile EVZ, care dezvăluie componența, scopurile și metodele de lucru ale unui grup de inși cu apartenență la instituțiile de forță, ori predați acestora, care, în zilele noastre, au ajuns să conducă țara în mod ilegitim, ilegal și imoral?

- Chiar am citit toate episoadele și o mare parte din ele le-am și confirmat. Aveam cunoștință de o parte din acele informații. Sunt convinsă că toate sunt reale. Eu am trăit, de exemplu, o perioadă în întuneric. Nu miam dat seama ce se întâmplă de fapt în realitate, ci am crezut că organele statului sunt construite pe baze solide, sunt cinstite, și toți cei care încalcă legea penală plătesc, iar cei care nu o încalcă nu plătesc doar pentru că o parte a presei spune despre ei lucruri. În realitate, nu era așa. O mare parte a acestor structuri de stat erau ele însele corupte – la propriu, adică unii dintre ei au luat bani.

- Să revenim la ANRP...

- Păi să ne amintim că fostul șeful al Comunității de Informații, Daniel Moldoveanu, era implicat în dări și luări de mită pe niște astfel de dosare, după cum am înțeles de la judecător. Eu, când m-am dus la ANRP, m-am așteptat ca atunci când se află de comiterea unor fapte penale să fiu informată, să-mi spună organele statului. SRI-ul îmi dădea astfel de informații și îmi spunea la anumite dosare ce se întâmplă, dar se pare că erau alte dosare, unde aveau ei interes, despre care nu spuneau nimic. Și ce au făcut organele statului, adică procurorii, domnul Dănuț Volintiru, în speță, i-au clasat dosarul domnului Moldoveanu, adică cel care, într-adevăr, era corupt. Că se spune că exista multă corupție la ANRP, o fi fost, dar noi nu o știam. Când am aflat, am acționat.

- Cum ați acționat?

- Am făcut plângeri penale adresate doamnei Kovesi, dar aceste plângeri penale evident că nu s-au finalizat cu trimiteri în judecată. Am aflat ulterior că una dintre persoanele sesizate de mine doamniei sale că a săvârșit o faptă penală era un general SRI. Deci, probabil, doamna Kovesi s-a uitat pe plângere și a început să râdă. O fi zis, uite-o și pe proasta asta, îmi trimite mie tot felul de generali SRI despre care îmi spune că ar fi infractori. Parcă rolul structurilor statului este să vegheze să nu se întâmple fapte penale, iar când se întâmplă, să facă verificări și să îi tragă la răspundere pe aceia care sunt vinovați de săvârșirea unor fapte penale. Nu să inventeze fapte penale pentru unii și să îi spele pe alții, doar pentru că sunt ei persoane importante și procurorii se află în tot felul de relații cu ei.

„Gabriel Oprea a fost omul care a crezut orbește în Sistem. A fost mințit și prostit efectiv până în ultima clipă”

​- Cum ați caracteriza-o pe Laura Codruța Kovesi?

- O cunosc din povești. Doamna Kovesi nu există în realitate, nu este o persoană cu o individualitate, așa cum sunt multe altele. Eu, de exemplu, mi-am construit o carieră, fără ajutorul niciunui serviciu, fără să mă susțină nimeni – familie, structuri. Eu, prin propriile mele cunoștințe, propria mea muncă, m-am dus și am dat și am luat examene reale și am ocupat niște posturi, pe când doamna Kovesi este, de fapt, o construcție a Sistemului. La momentul la care vorbim noi acum există două judecătoare foarte corecte, care au dat soluții așa cum au crezut ele că trebuie să dea, soluții de achitare, și au ajuns la pușcărie numai pentru acest lucru. Judecătorii care nu au putut fi cumpărați sau șantajați au fost terorizați, speriați, înfricoșați. Apăsatul pe capetele oamenilor prin prisma fricii este o modalitate securistă de păstrare a unei dictaturi.

- De aceea, o perioadă lungă de timp, șefa DNA a fost considerată o zeiță, pentru că nu ieșea lumea să spună?

- În momentul în care au ieșit, în momentul în care așa numiții moguli de TV au fost ei înșiși victime ale acestui Sistem, s-a devoalat ceea ce se întâmplă, ceea ce era de fapt sub preșul ăla al dumneaiei. Și toată lumea a văzut urâțenia din interiorul sistemului. Doamna Koveși nu se va duce niciodată la acel parchet despre care se tot vorbește - Parchetul European Anticorupție -, pentru că nimeni nu o să vrea o individă care nu respectă nicio lege și care oricând poate crea dosare.

- Și dvs. ați ținut o vreme sub tăcere informații importante despre încrengăturile din Sistemul pe care îl cunoașteați din interior. Când ați început să vă puneți semne de întrebare?

- O perioadă de timp am crezut că lucrurile sunt în regulă, cam după 2013 am realizat că se întâmplă ceva. E foarte greu să ieși public - fiind asimilată magistratului aveam obligația legală de rezervă. Dar le-am spus celor cărora era normal să le spun, doar că au refuzat să ia atitudine, au pactizat practic cu acest Sistem, pentru că lor li se părea că dacă pactizează cu Sistemul nu li se întâmplă nimic.

- Oameni precum Gabriel Oprea?

- Domnul Oprea a fost omul care a crezut orbește în Sistem. A fost mințit și prostit efectiv de Sistem până în ultima clipă. Și cred că și acum continuă să fie prostit. I se spunea că nu se întâmplă nimic cu dumnealui, că este omul Sistemului, și că cei din interior nu pățesc nimic. Eu sunt sigură că și oamenii politici actuali cred că sunt intangibili și până când nu se vor vedea în pușcărie nu vor crede că Sistemul i-a lăsat din brațe.

- Încă mai crede dl. Oprea că va fi salvat?

- Ia uitați-vă unde au fost repartizate dosarele lui Oprea, Dragnea și Tăriceanu. Au nimerit, aleatoriu, chipurile, la același complet de la Înalta Curte, unde doi judecători sunt discutabili. Cum aleatoriu la același complet? Mie mi se pare ciudat că toți acești trei oameni mari ai țării sunt la același complet. Probabil că li s-a spus să stea liniștiți și cuminți acolo, că vor fi salvați.

„Judecătorii sunt miza democrației”

- Înregistrările cu Laura Codruța Kovesi au generat o serie de reacții negative la adresa șefei DNA, dar tot nu rămâne fără funcție. Pare de neclintit, mai ales că președintele s-a declarat foarte mulțumit de activitatea lui Kovesi.

- Din păcate, legislația actuală este atât de protectivă pentru aceste abuzuri încât este foarte greu să fie schimbată din funcție. Domnul Iohannis este, de asemenea, parte a Sistemului și a picat în păcatul președintelui Băsescu. După ce va pleca de acolo, va avea de explicat cum a dobândit casele. Pe doamna Kovesi, de exemplu, dacă vrea să o sancționeze cineva trebuie să ajungă la secția de procurori, unde sunt cinci procurori din Sistem, care niciodată nu vor avea acest curaj, chiar dacă ar vrea.

- Adică nu se va găsi niciun procuror suficient de curajos care să o ancheteze pe șefa DNA?

- La un moment dat se va găsi. Pentru că totul are o limită și atunci când atingi un anumit nivel de suportabilitate începi să o iei în jos. Am atins nivelul maxim și începem să o luam în jos.

- Cum?

-Prin intermediul judecătorilor, care trebuie să fie conștienți că dacă nu se opun acestui Sistem, acestui mecanism, noi intrăm în dictatură. Deci, dacă ei vor să ne întoarcem la dictatura anilor '50, atunci nu au decât să asculte orbește ordinele procurorilor, dacă însă vor să aibă un stat democratic în care cei care încalcă legea să răspundă și cei care nu încalcă legea să nu aibă de ce să le fie frică, atunci vor trebui să fie mai curajoși. Cei din Sistem, este clar, niciodată nu vor ieși din cuvântul Sistemului. Dar mai există unii, care sunt foarte speriați, le este foarte frică de ce li se poate întâmpla lor, personal, familiei lor, cunoștințelor, prietenilor și aceștia trebuie să realizeze ce se întâmplă. În momentul în care judecătorii se vor trezi, eu cred că lucrurile vor intra în matca lor normală. Procurorii pot să fie abuzivi la un moment dat, dar judecă.

„Dacă nu avem probe, închidem dosarele”

- Spuneați că aveți dovezi că in stituția condusă de Laura Codruța Kovesi face dosare pe baza unor ținte de persoane și nu cercetarea unor fapte penale. Ce dovezi?

- Chiar înregistrările sunt dovezi clare. Atunci când te duci la procurorul din subordine și îi ceri să dea rechizitorii, practic îi ceri soluție. Îi ceri să trimită oamenii în judecată – are probe, nu are probe, să construiască ceva. Mai mult, le spunea cum să fie dosarele – să fie un dosar cu ministru, cu potențial, adică nu cercetăm.

- DNA a comunicat că înregistrarea conține fragmente în care au fost intercalate sintagme în scopul distorsionării sensului celor spuse.

- Atunci, înregistrările lor cum sunt? Cele care sunt puse în dosare și oamenii sunt trimiși la pușcărie pe baza unor astfel de înregistrări, despre alea ce să vorbim? Mai mult, se cere expertiză și DNA-ul se opune. Kovesi a negat limbajul suburban, dar nu asta este problema, ci că cerea dosare finalizate într-un anumit mod pentru imagine. Rolul DNA-ului este să descopere fapte de corupție, dacă ele există. Dacă nu avem probe, închidem dosarele. Dl. Andronic este un inculpat care lansează teme false în public, păi pe inculpații ăia care mai sunt și în pușcărie și spun despre un alt cetățean că i-au dat șpagă, tu îi crezi și faci și dosare pe baza denunțurilor lor. Dar dacă spune Andronic că tu erai în sufragerie la Oprea, zici că nu comentezi că e inculpat. Păi cum vine asta?

- I-ați făcut plângere penală Laurei Codruța Kovesi. Care este stadiul?

- Nu știu nimic. Mi-a comunicat Parchetul General că este trimisă la DNA și din acel moment nu mai știu nimic. DNA-ul verifică dacă șefa lor a comis o faptă penală.

- Mai are Kovesi pe cineva puternic acum în spate?

- Da, pe domnul Iohannis. O parte a Sistemului este internă, iar o alta externă. Există foarte multe interese externe în această luptă așa-zisă anicorupție.

- Adică?

- Să-i luăm pe români, să scoatem concurența din joc și să lăsăm firmele străine pe piață. Firmele străine încheie contracte bănoase, că româ- nii sunt toți corupți. Autostrăzile făcute de românii ăia care au furat sunt în picioare, am luat și firme străine, au venit italienii și au construit 5 km de autostradă cu soțul doamnei Kovesi, care s-a prăbușit toată, deci practic nu avem nimic. Americanii de la Bechtel ne-a luat miliardul și câți kilometri de autostradă au construit? Deci noi ne-am scos, practic, cu asfaltangii noștri, ăia așa cum au fost, vai de capul lor.

CV

Ingrid Mocanu Popa a fost angajată la Ministerul de Justiție (MJ) din octombrie 1998, în urma promovării examenului de admitere în magistratură, și a lucrat la Direcția Juridică până în 2005, apoi la Direcția Elaborare Acte Normative, până în decembrie 2007, când a fost detașată la ANRP. În perioada în care a fost vicepreședinte ANRP, a coordonat Direcția pentru controlul legislației din domeniul restituirii proprietății funciare, având rang de subsecretar de stat. În 2013, a fost detașată de la MJ la MAI, unde a fost consilier al ministrului Oprea. Ea este anchetată într-un dosar în care este acuzată că ar fi participat, alături de alți membri al Comisiei ANRP, la acordarea unor despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro. Într-un alt dosar este acuzată că, împreună cu fostul secretar general adjunct din MAI Mihai Șova, ar fi fotocopiat documente cu informații nepublice pentru a obține foloase și au luat informații din documente ale DNA care priveau două dosare.

În partea a doua a interviului acordat EVZ, Ingrid Mocanu povestește cum a trăit perioada de detenție și cum a făcut față linșajului mediatic, dar și despre cum i s-a schimbat viața din momentul 2015 încoace și din ce își câștigă existența astăzi.