Ingredientul care face varza călită să fie de zece ori mai gustoasă

Ingredientul care face varza călită să fie de zece ori mai gustoasă Sursa foto: Arhiva EVZ

Varza dulce călită este, prin definiție, un preparat tradițional. Este un fel de mâncare consistent, gustos și aromat. Poate fi preparat în cuptor sau pe aragaz, și este foarte popular în toate zonele țării, rețeta fiind adaptată în funcție de regiune.

Pentru a găti cea mai delicioasă varză dulce calită, vasele din fontă sunt cele mai potrivite, pentru că distribuie căldura uniform. Dar nu este absolut necesar. Dacă nu aveți una, folosiți orice oală cu pereți mai groși.

Pentru un număr de 4 porții și un timp de pregătire de aproximativ 40 de minute, aveți nevoie de următoarele ingrediente.

  • 1,2 kg de varză nouă, cu frunze subțiri
  • 100 g slănină afumată, tăiată felii subțiri
  • O ceapă de mărime medie
  • Două frunze mici de dafin
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 150 ml apă
  • 1 linguriță de boabe de piper negru
  • 200 g suc de roșii concentrat, dacă este posibil de casă
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță rasă de sare
  • Un borcan de ardei iute în oțet

Folosiți bacon sau slănină afumată în loc de ulei

Pentru procesul de călire vom avea nevoie, evident, de grăsime, iar pentru aceasta este recomandată slănina afumată. Trebuie să fie suficientă, altfel varza nu se va găti, ci se va fierbe. Puteți înlocui 70 g de grăsime de porc sau 70 g de ulei, dar slănina afumată este cea mai bună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se pune tigaia la foc mic și se așază feliile de bacon în tigaie. Nu așteptați să se încălzească prea tare, pentru că nu vrem să se prăjească, ci să se topească. Când topim, trebuie să începem cu recipientul rece și să menținem încălzirea la foc mic.

Acest pas va dura ceva timp, dar nu necesită o supraveghere constantă. Noi doar întoarcem feliile din când în când. Între timp, ne putem ocupa de varză. Tăiați-o în două și apoi tăiați felii subțiri din fiecare jumătate.

Se pune varza tăiată felii într-un castron mare, se presară puțină sare deasupra, cât 3 degete sau un sfert de linguriță, apoi se frământă cu mâinile. Singurul scop al acestui pas este de a reduce volumul frunzelor, astfel încât să se poată pune o cantitate mai mare în recipient, dintr-o dată.

Se curăță și se taie ceapa. Nu trebuie să fie tocat prea fin. În acest moment, slănina ar trebui să se fi topit, așadar poate fi scoasă din oală. Jumătățile rezultate sunt aperitivul secret al bucătarului. Se poate face o crustă după ce se răcesc, presărată cu puțină sare.

Varza se adaugă treptat

Puneți ceapa la călit. Țineți-o până când devine gălbuie și translucidă, dar fără să se rumenească. Apoi se adaugă jumătate din varza framântată anterior cu sare. Se încălzește câteva minute, până când își reduce volumul, apoi se adaugă al doilea strat. Din nou, la foc mic.

Adăugați o cană de apă, adică aproximativ 150 ml, puneți capacul și lăsați varza să fiarbă la foc mic spre mediu, până când se înmoaie și se frăgezește foarte bine. Se amestecă din când în când și, dacă este necesar, se mai adaugă puțină apă, pentru ca mâncarea să nu se lipească de fundul vasului.

Dacă doriți să puneți varza în cuptor în acest moment, preîncălziți-l la 180 de grade Celsius. Dacă nu doriți, săriți peste acest pas.

După ce varza este fiartă, se adaugă sucul de roșii. Sucul de roșii nu se adaugă dintr-o dată, pentru că, în funcție de concentrația acestuia, veți avea nevoie de mai mult sau mai puțin. Ideal ar fi în jur de 200 g, deci îl turnăm treptat.

Boiaua dulce, prost aleasă, poate strica gustul mâncării

Puteți folosi și o lingură de bulion în loc, dar sucul de roșii, în special cel făcut în casă, este mult mai potrivit în acest fel de mâncare, fiindcă are o aciditate mai mare și este de obicei mai dulce, ceea ce este perfect pentru varză.

Apoi se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin, cimbrul uscat și boiaua dulce. Aveți grijă la boiaua dulce, nu sunt toate la fel, unele mărci au o boia mai amară, în timp ce altele sunt mai puțin amare și mai dulci. Când cumpărați, luați pliculețe de la diferiți producători, gustați-le și rămâneți la cele mai dulci.

Cel mai important ingredient este oțetul din borcanul de ardei iuți murați. O varză dulce bună are nevoie de un ingredient acru. Unii pun supă de sfeclă roșie, alții vin, dar cel mai recomandabil este oțetul din ardei iute. În funcție de cât de puternic este oțetul, folosiți între 3 și 6 linguri. Începeți cu 3, gustați și mai adăugați dacă este necesar.

Ultimul ingredient este o linguriță de sare grunjoasă. Puteți adăuga mai multă sau mai puțină sare, după gust. Acum lăsați mâncarea să fiarbă la foc mic 5-10 minute sau puneți-o în cuptor la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute, după preferințe.

Mâncarea este gata, pofta bună!